Angajaţii Omniasig sunt acuzaţi că au vândut poliţe false de asigurare a locuinţei
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 mai 2014, 17:11
15.05.2014
Mai mulţi angajaţi ai Omniasig au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie.
Astfel, începând cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD – poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.
Prin modificările aduse Legii nr. 260/2008 de dispoziţiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 şi intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora. În aceste condiţii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B. Sumele de 20, respectiv 10 euro, trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile societăţii de asigurare PAID („Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor).
Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID.
Dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajaţii companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie şi să încaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virată în contul PAID. Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.
În cauză au fost audiate 44 de persoane, iar în urma efectuării percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, care urmează a fi analizate în cadrul probatoriului administrat.
14.05.2014
ora 16.00
În acest moment, sediul Societăţii Omniasig din centrul Reşiţei este percheziţionat de procurorii de la secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De mai bine de 4 ore, aceştia verifică cu atenţie toate documentele firmei de asigurări. Anchetatorii au încuiat uşa de la intrare, dar se poate observa prin geam cum aceştia caută cu atenţie probe incriminatorii, pentru că există suspiciuni că mai multe persoane din cadrul firmei ar fi săvârşit infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual. Angajaţii societăţii de asigurări nu au vrut să comenteze. Dacă aceste acuzaţii se vor dovedi a fi reale, vinovaţii riscă ani buni de închisoare. Vom reveni cu amănunte.
[Daiana Roşca]
Ora 13.30
Procurori Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează la această oră, percheziţii în 49 de locaţii din ţară, între care şi Reşiţa, la sucursalele unei societăţi de asigurare. Sunt vizaţi mai mulţi angajaţi ai companiei, care sunt suspectaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual. (Mirabela Afronie)