Depresia de primăvară, netratată duce la suicid!
Articol editat de Daiana Rosca, 9 martie 2016, 14:51
Însă depresia de primăvară este cel mai dificil de îndurat dintre toate, pentru că cel care este încercat de ea se simte copleşit de stările accentuate de tristeţe, tot mai evidente şi deranjante atunci când, per ansamblu, toţi par veseli de încălzirea vremii şi de razele soarelui.
Cauza exactă a depresiei sezoniere este încă necunoscută, dar mulţi experţi sunt de părere că un anume dezechilibru al substanţelor chimice din creier, generat fie pe fondul unei moşteniri genetice, fie din cauza unor evenimente neplacute prin care a trecut persoana depresiăa, sunt una dintre cele mai importante cauze ale tulburării afective sezoniere.
Simptomele acestei afecţiuni se pot agrava în cazul oamenilor care lucrează pentru multe ore într-un mediu fără lumină naturală. Printre cele mai raspândite simptome enumeram oboseala, tendinţa de izolare, poftele pentru anumite mâncaruri sau, dimpotriva, pierderea apetitului, schimbări dese ale stării de spiriţ tristeţe, izolare, evitarea prietenilor sau a celorlalţi membri ai familiei, sentimente de neputinţa sau inutilitate, insomnii.
Există oameni care simt o anumită presiune legată de a fi mai bine dispuşi în primăvară fiindcă văd alte persoane în jurul lor care sunt fericite şi se bucură de schimbarea anotimpului. Presiunea de a fi la fel ca oamenii din jur şi presiunea de a simţi la fel ca ei duce către starea opusă – depresia.
În cazul în care simptomele sunt minore, starea se poate îmbunătăţi dacă petreceţi mai mult timp în natura sau într-o cameră în care primiţi cât mai multa lumină naturală. Exerciţiile în aer liber sunt recomandate nu doar pentru îmbunatatirea tonusului muscular, ci şi pentru ameliorarea stării de spirit.
Daiana Roşca