„Demetra” îşi extinde tentaculele şi în Caraş-Severin, dar fără succes
O amplă acţiune a ANAF în colaborare cu ANSVSA, pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import, se desfăşoară zilele acestea la nivel naţional.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 aprilie 2019, 12:09
Judeţul Caraş-Severin nu este vizat direct, spune Dorin Imbrea, pentru că nu are puncte de trecere a frontierei prin care se tranzitează astfel de transporturi şi nici depozite de primă destinaţie, dar inspectorii sanitar-veterinari monitorizează acţiunea şi echipele de control sunt pregătite să intervină, în varianta în care se identifică un caz:
„În această perioadă sunt efectuate controale oficiale cu privire la verificarea conţinuturilor de reziduuri de pesticide a legumelor şi fructelor, provenite atât din spaţiul intracomunitar, cât şi din ţările terţe. La nivelul judeţului Caraş-Severin nu avem depozite de primă destinaţie a legumelor şi fructelor, dar vom efectua controale şi la nivelul depozitelor alimentare înregistrate. Această acţiune este în strânsă colaborare cu reprezentanţii ANAF, iar Direcţia Sanitar-Veterinară va da curs oricărei solicitări din partea ANAF, dacă se identifică probleme cu privire la documentele însoţitoare ale mărfii destinate pentru România şi unde există suspiciuni vor fi recoltate probe şi vor fi trimise către laboratoarele acreditate în privinţa examinării pe ceea ce înseamnă reziduurile de pesticide. Până la ora actuală nu am avut solicitări din partea ANAF-ului, suntem în stand-by cu echipe pregătite să intervină în orice moment, din acest punct de vedere, şi sigur von răspunde oricăror solicitări„.
Directorul executiv al DSVSA Caraş-Severin, Dorin Imbrea pentru Radio Reşiţa.
La nivel naţional peste 80 de tone de legume și fructe au fost confiscate si vor fi distruse după operațiunea ”Demetra”, prin care s-au verificat actele de provenință dar și calitatea acestora. În ultimele zile, sute sute de tiruri au fost blocate în întreaga țară, aşteptând să fie controlate după ce inspectorii puseseră sigiliul pe ele.
Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 31 de amenzi în valoare de 602.200 de lei, în urma controalelor efectuate în ultimele zile în cazul a 430 de tiruri, precum şi la trei depozite de profil, susține Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Au fost confiscate 81,35 tone de legume şi fructe, din care: 23 de tone de ceapă uscată din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria şi Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de roşii şi 2,4 tone de vinete din Spania, 7,8 tone de ardei gras din Spania, respectiv 60 de kg de roşii din Grecia.
Amenzile au fost date pentru: lipsa documentelor sanitare veterinare, igienă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de funcţionare a depozitului de destinaţie.