[AUDIO-FOTO] Decada culturii germane în Banatul Montan a debutat festiv la Reşiţa
Decada culturii germane în Banatul Montan a debutat vineri, 4 octombrie în Aula Magna a Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 octombrie 2019, 14:00 / actualizat: 7 octombrie 2019, 19:03
Zece formaţii culturale din ţară, dar şi invitaţii acestora din Austria, Croaţia şi Serbia au dat startul celui mai important ciclu de manifestări al etnicilor germani din sud-vestul României. Gazdă le-a fost un pol de referinţă al educaţiei din regiune, Universitatea din municipiul de pe Bârzava, instituţie implicată în formarea culturii tinerilor şi a comunităţii, a declarat pentru Radio Reşiţa, prorectorul Christian Paul Chioncel:
Întâlnirea culturală din Banatul de Munte constituie anual un motiv de revedere al etnicilor germani cu prietenii lor din celelalte regiuni ale ţării şi chiar de peste hotare, a subliniat directorul executiv al Forumului Democratic al Germanilor din Regiunea Extracarpatică, Carmen Luminiţa Cobliş, prezentă la Reşiţa:
La Oraviţa se desfăşoară în această după-amiază cea de-a 26-a sărbătoare a Heimat-ului germanilor din Banatul Montan.
***
În perioada 4 – 7 octombrie s-a desfășurat la Reșița Festivalul interetnic de muzică corală 2019, organizat de către Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin. Astfel s-au reunit la Reșița, mesagerii cântecului și ai muzicii populare germane și culte din județele Caraș-Severin, Neamț, Timiș, Suceava și municipiul București. Festivalul interetnic de muzică corală 2019 a fost cofinanțat prin proiectul „ETNIC 2019”, depus de Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin la Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.
***
Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa pentru Radio Reşiţa:
Sărbătoarea „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și Sfânta Liturghie festivă de mulțumire (cea de a XXVI-a ediție), cea de a 17-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan, „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de a XXV-a ediție),15 ani de la inaugurarea Centrului German de Tineret, Documentare şi Cultură/ Biblioteca germană „Alexander Tietz”, cel de-al XV-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf, 20 de ani formaţia de dansuri populare germane „Enzian” din Reşiţa, 300 de ani de la colonizarea cu germani a municipiului Caransebeş, 135 de ani de la naşterea şi 45 de la trecerea în eternitate a pictorului academic şi sculptorului Tiberiu Bottlik din Bocşa, Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa (cea de-a XV-a ediţie), 100 de ani de la naşterea pictorului Iosif Vasile Gaidoş, tradiționalele sărbători de Kirchweih („ruga” romano-catolică), dar și celelalte manifestări care vor avea loc la Anina – Steierdorf, Bocșa, Brebu Nou, Caransebeș, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița, Sasca Montană și pentru prima oară la Radna-Lipova cu prilejul pelerinajului clerului şi colaboratorilor parohiali, ne vor reuni și în acest an într-o cunună a prieteniei, stimei și înțelegerii reciproce.
Programul complet al manifestărilor, aici:
REȘIȚA
- / ora 9.00:
„Să vorbim despre Europa“. În calitate de invitată: Christa Hofmeister din Neumarkt in der Steiermark (Austria).
- / ora 9.30:
Vernisajul expoziției de fotografii „Goangele – lumea insectelor”, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică.
- / ora 9.45:
Prelegere: „Goangele – lumea insectelor”, focusată asupra dispariției lor în timpurile noastre, cu dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică.
Cea de-a 17-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan
Concert cu participarea următoarelor formații: grupul muzical „Intermezzo” din Reșița, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timișoara, corul german bucovinean din Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” („Trei trandafiri”) din Vukovar / Croația, grupul muzical și coral „Edelweiß” („Floare de Colț”) din Piatra Neamț, grupul coral german „Gute Laune” din Satu Mare și grupul muzical „Cuvee Musi“ din Stiria / Austria.
ORAVIȚA
Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXVI-a
Sfântă Liturghie Pontificală în limba germană cu prilejul Sărbătoririi „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXVI-a, celebrată de mons. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara. Participă decan Veniamin Pălie (Reșița), pr. Daniel Dumitru (Oravița), pr. Martin Jäger (Anina – Steierdorf), și pr. Ferenc Ebenspanger (Dognecea). În spirit ecumenic, cu participarea pr. protopop dr. Wolfgang Wünsch, Protopopiatul Sebeș din cadrul Bisericii Evanghelice C.A. din România.
Expoziție de artă plastică a pictorului de renume internațional și pedagog al artelor prof. Franz Kumher (născut la Oravița, în 16 iulie 1927 – trecut la cele veșnice în Hildesheim / Germania, la 13 februarie 2018).
Program cultural organizat cu prilejul Sărbătoririi „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXVI-a, cu participarea formațiilor invitate din țară și de peste hotare (Stiria / Austria, Vukovar / Croația, Câmpulung Moldovenesc, Oravița, Piatra Neamț, Reșița și Satu Mare).
Prezentare de carte: Bianca Barbu, „Beiträge zur deutschsprachigen Kultur in Orawitza (1717 – 1944). Mit besonderer Berücksichtigung der Volksliteratur und des Theaters” (= „Contribuții la cultura de expresie germană din Oravița, 1717 – 1944. Cu referire specială la literatura populară și teatru“) – cuvânt înainte: prof. dr. Roxana Nubert; postfață: Erwin Josef Țigla; Reșița: „Banatul Montan”, 2018 – a 92-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
Sâmbătă, 5 octombrie 2019
REȘIȚA
15 ani de la inaugurarea Centrului German de Tineret, Documentare și Cultură / Biblioteca Germană „Alexander Tietz”
Manifestare festivă, cu participarea unor oaspeți din țară și de peste hotare.
Înmânarea festivă a Premiului „Alexander Tietz” pe anul 2019 prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prorector al Universității „Babeș – Bolyai” Cluj-Napoca
Recital muzical festiv.
RADNA / LIPOVA
- 11.00:
Sfântă Liturghie Pontificală celebrată de mons. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara cu prilejul Pelerinajului clerului, al persoanelor consacrate și al colaboratorilor parohiali la Maria-Radna, la care participă și pelerini din Banatul Montan.
SASCA MONTANĂ
Cea de-a 268-a Liturghie festivă de hram. Celebrează pr. Daniel Dumitru (Oravița).
Program cultural, cu participarea formațiilor de dansuri populare germane „Enzian” (= „Gențiana”) din Reşiţa şi „Magnificat” din Oraviţa.
ORAVIŢA
- Gara Oravița / ora 11.15:
Să ne cunoaștem Banatul Montan: Călătorie cu trenul pe Semeringul bănățean, între Oravița și Anina.
STEIERDORF – ANINA
- Biserica evanghelică / ora 14.00:
Serviciu religios evanghelic de mulțumire pentru roadele toamnei, cu pr. Frank Schleßmann (Mattighofen / Austria Superioară).
Cel de-al 15-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf
- Piațeta din fața Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Treime“ / ora 15.00:
Concert de promenadă cu Fanfara din Steierdorf – Anina, dirijor: Dumitru Omescu.
- Biserica Romano-Catolică „Preasfânta Treime“ / ora 15.30:
Sfântă Liturghie în limba germană. Celebrează pr. Martin Jäger (Anina – Steierdorf). În spirit ecumenic participă pr. Frank Schleßmann (Parohia Evanghelică C.A. Mattighofen / Austria Superioară).
- Sediul Forumului German / ora 16.30:
Program cultural, cu participarea fanfarei din Anina – Steierdorf și a invitaților ei din România (grupul „Gute Laune“ din Satu Mare, corul german bucovinean din Câmpulung Moldovenesc – jud. Suceava, grupul muzical și coral „Edelweiß” din Piatra Neamț și formația de dansuri populare germane „Enzian“ din Iași), din Austria (grupul muzical „Cuvee Musi“ din Stiria), din Croația (corul german „Drei Rosen” din Vukovar) și din Serbia (Fanfara „Tineretul“ din Satul Nou).
Duminică, 6 octombrie 2019
REȘIȚA
„Parada Portului Popular German la Reșița“, ediția a XXV-a
Aniversare 20 de ani Formația de dansuri populare germane „Enzian“ = „Gențiana“, Reșița
- Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 10.15:
Concert de promenadă cu Fanfara din Caransebeș, dirijor: Marius Frățilă.
- Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 10.30:
Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul celei de a XXV-a ediții a „Paradei Portului Popular German“. Celebrează decan Veniamin Pălie, preot-paroh al Parohiei Romano-Catolice „Maria Zăpezii“ și pr. Martin Jäger (Anina – Steierdorf). În spirit ecumenic participă pr. Frank Schleßmann (Parohia Evanghelică C.A. Mattighofen / Austria Superioară).
Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii: Corul „Harmonia Sacra“ al Parohiei Romano-Catolice „Maria Zăpezii“, dirijor: prof. Gheorghe Colța.
- Traseul Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ – Casa de Cultură a Sindicatelor „Dr. Corneliu Diaconovici“ – Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 11.45:
Parada Portului Popular German, cu participarea formațiilor prezente din țară și de peste hotare, în acordurile Fanfarei Caransebeș (dirijor: Marius Frățilă).
- Monumentul deportaților germani în fosta URSS din Parcul „Cărăşana” / ora 12.15:
Rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori în amintirea celor deportați între ianuarie 1945 și decembrie 1949 pentru așa-zisa muncă de reconstrucție a Uniunii Sovietice.
20 ani Formația de dansuri populare germane „Enzian“ = „Gențiana“, Reșița
Sărbătoarea dansului popular german, ediția a V-a
- Restaurantul „Dușan și Fiul Sud“ / orele 13.30 – 17:30:
Sărbătoare, cu participarea formațiilor prezente din țară și de peste hotare. Invitat special: grupul muzical „Cuvee Musi“ din Stiria / Austria.
DOGNECEA
- Sediul Forumului German / ora 18.00:
Proiecție de fotografii: „Dognecea, ieri și astăzi”, de Klaus Lucian Mihnea (Dognecea).
Luni, 7 octombrie 2019
REŞIŢA
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: copii din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Prelungit „Semenic” din Reșița.
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: copii din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Normal Nr. 9 din Reșița.
Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“
- Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.00:
Vernisajul expoziției de fotografii „Baden-Baden în Germania”, semnată Camelia și Lucian Duca (Reșița). Incursiuni muzicale: „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).
- Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.30:
Prezentarea CD-ROM-ului „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“ (nr. 17).
CARANSEBEȘ
Jubileul 300 de ani de la colonizarea localității Caransebeș și cu germani (1719 – 2019)
- Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 10.00:
„Să vorbim despre Europa“. În calitate de invitată: Christa Hofmeister din Neumarkt in der Steiermark (Austria).
- Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 11.00:
Program cultural prezentat de elevii instituției de învățământ gazde.
STEIERDORF – ANINA
- Cimitirul romano-catolic Sigismund – biserica romano-catolică din Sigismund / ora 17.00:
Parada portului popular german, cu participarea formației de dansuri populare germane din Steierdorf – Anina.
- Biserica Romano-Catolică „Maria – Regina Sfântului Rozariu” din Sigismund / ora 17.30:
Cea de-a 90-a Liturghie festivă de hram. Celebrează pr. Martin Jäger (Anina).
Marți, 8 octombrie 2019
REŞIŢA
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei I B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii din clasa pregătitoare, secția germană, a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 16.00:
Un intermezzo muzical cu… „Intermezzo“-ul reșițean (Marianne Chirilovici, Lucian Duca & prietenii).
Miercuri, 9 octombrie 2019
REŞIŢA
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: copii din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Normal Nr. 5 din Reșița.
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a III-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.
TIMIȘOARA
- Casa „Adam Müller-Guttenbrunn“, Sala festivă „Dr. Karl Singer“ / ora 17.00:
Prezentare de carte: Bianca Barbu, „Beiträge zur deutschsprachigen Kultur in Orawitza (1717 – 1944). Mit besonderer Berücksichtigung der Volksliteratur und des Theaters” (= „Contribuții la cultura de expresie germană din Oravița, 1717 – 1944. Cu referire specială la literatura populară și teatru“) – cuvânt înainte: prof. dr. Roxana Nubert; postfață: Erwin Josef Țigla; Reșița: „Banatul Montan”, 2018 – a 92-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
Joi, 10 octombrie 2019
REŞIŢA
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a II-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 12.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a IV-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 16.00:
Vernisajul expoziției „Impresii fotografice din Porto / Portugalia“, cu fotografii semnate de Erwin Josef Țigla.
- Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 16.15:
Prezentare de carte: Titus Crișciu, „Portret colectiv cu prietenii germani”; Reșița: „Banatul Montan”, 2019 – a 98-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Incursiuni muzicale: „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).
Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“
- Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 19.45:
„Laudetur Jesus Christus et Maria Immaculata“: Concert de muzică cu participarea Corului „Harmonia Sacra“ al Parohiei Romano-Catolice „Maria Zăpezii“, dirijor: prof. Gheorghe Colța, și a Corului de tineret „Fiamma“, coordonator: Christine Maria Surdu.
Vineri, 11 octombrie 2019
BOCȘA
135 de ani de la nașterea și 45 ani de la trecerea în eternitate a pictorului academic și sculptorului Tiberiu Bottlik
- Biblioteca Orășenească „Tata Oancea“ / ora 11.00:
O manifestare în amintirea pictorului academic și sculptorului Tiberiu Bottlik, la 135 de ani de la nașterea și 45 ani de la trecerea în eternitate.
- Cimitirul Catolic / ora 12.30:
Vizita locului de veci al pictorului academic și sculptorului Tiberiu Bottlik, la 135 de ani de la nașterea și 45 ani de la trecerea în eternitate.
REȘIȚA
20 ani Formația de dansuri populare germane „Enzian“ = „Gențiana“, Reșița
- Sediul Forumului German de pe strada Oituz / ora 17.00:
Întâlnire prietenească a membrilor Formației de dansuri populare germane „Enzian“ = „Gențiana“, Reșița – copiii și tinerii.
OŢELU ROŞU
- Sediul Forumului German / ora 17.00:
Vernisajul expoziției „Impresii fotografice din Madrid, Spania”, cu fotografii realizate de Erwin Josef Țigla.
- Sediul Forumului German / ora 17.15:
Program muzical cu formația „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reșița.
Sâmbătă, 12 octombrie 2019
GĂRÂNA
- Pensiunea „Heidi” / ora 10.00:
Vernisajul ezpoziției de artă plastică „Flori din Gărâna“ a artistului plastic reșițean Viorica Ana Farkas.
- Biserica romano-catolică „Sfânta Tereza de Ávila“ / ora 10.30:
cea de-a 148-a Liturghie de hram.
- Strada principală / începând cu ora 11.30:
Sărbătoarea „kirchweih“-ului cu ridicarea pomului și program cultural.
- Căminul Cultural / ora 19.00:
Balul de „kirchweih“.
Duminică, 13 octombrie 2019
BOCȘA
Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocșa, ediția a XV-a
135 de ani de la nașterea și 45 ani de la trecerea în eternitate a pictorului academic și sculptorului Tiberiu Bottlik
- Traseul: sediul Forumul Democratic al Germanilor din Bocșa – Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 15.30:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XV-a.
- Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 16.00:
Sf. Liturghie în limba germană cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XV-a.
- Monumentul deportaților în fosta URSS de lângă Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 16.30:
Rugăciuni și depunere de coroane de flori.
- Traseul: Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ – Parcul din fața Primăriei – Casa de Cultură / ora 16.40:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XV-a.
- Casa de Cultură Orășenească / ora 17.00:
Program cultural festiv cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, cu participarea mai multor formații de dansuri populare germane.
REŞIŢA
100 de ani de la nașterea pictorului Iosif Vasile Gaidoș
- Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 18.00:
Expoziție de artă plastică In Memoriam Iosif Vasile Gaidoș (născut la Ardud / Satu Mare, în 7 iulie 1919 – trecut la cele veșnice în Bocșa, la 3 martie 1998). Incursiuni muzicale: „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).
DOGNECEA
- Sediul Forumului German / ora 18.00:
Proiecție de fotografii: „Parteneriatul Dognecea din Banatul Montan – Böheimkirchen din Austria Inferioară”, de Klaus Lucian Mihnea (Dognecea).
- Sediul Forumului German / ora 18.45:
Program muzical cu formația „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reșița.
Organizator principal:
Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița
în colaborare cu:
Ministerul Culturii și Identității Naționale, București
Departamentul pentru Relații Interetnice al Secretariatului General al Guvernului României, București
Consiliul Județean Caraș-Severin, Reșița
Primăria Municipiului Reșița
Universitatea „Eftimie Murgu“ Reșița
Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Reșița
Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa
Centrul Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, Oravița
Casa de Cultură Orășenească, Bocșa
Societatea pentru Cultură „Metarsis”, Reșița
Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”, Reșița
Colegiul Național „C.D. Loga”, Caransebeș
„Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția 2019, se dorește a fi o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va veni, a subliniat pentru Radio Reşiţa, principalul organizator al evenimentului Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.