Debitul Dunării poate tranzita în siguranţă sectorul românesc
Conform prognozei reactualizate luni, 30 septembrie 2024 de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Dunărea atinge astăzi un maxim de 7400 mc/s și va fi în scădere în perioada imediat următoare. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranță pe sectorul românesc.
Articol editat de Oana Nicolae, 30 septembrie 2024, 18:47
Conform INHGA în perioada 30 septembrie 2024 – 7 octombrie 2024:
- debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi ȋn scӑdere ȋn primele patru zile ale intervalului de prognoză pânӑ la valoarea de 7100 m3/s, apoi relativ sataţionar ȋn intervalul 7100-7200 m3/s; valorile sunt peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3800 m3/s) și octombrie (3850 m3/s);
- în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creștere; excepţie fac primele zile ale intervalului de prognoză, când vor fi în scădere ușoară pe sectorul Gruia – Corabia.
Reprezentanţii Apelor Române continuă monitorizarea nivelurilor și a debitelor Dunării. Şi asta deoarece durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puțin 7 zile. În tot acest timp, linia de apărare împotriva inundațiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute ale apelor Dunării.
În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat la mai multe stații hidrometrice precipitații de peste 50 l/mp. Acestea nu au condus însă, la depășirea cotelor de apărare.
În zona județului Galați, s-au înregistrat precipitații de peste 50 l/mp, în aval de zonele afectate. Acestea nu au generat evenimente hidrologice neprevăzute.
Sursă: Apele Române; Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor