De Ziua Naţională fără tutun, medicii din Banat trag un semnal de alarmă: Şi ţigările electronice pot dăuna grav sănătăţii!
De Ziua Naţională făra tutun, marcată astăzi în România, medicii pneumologi din Banat avertizează populaţia, în special tinerii că ţigările electronice pot dăuna grav sănătăţii. Mai multe persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara cu probleme de sănătate şi din cauza ţigărilor electronice.
Articol editat de Daiana Rosca, 21 noiembrie 2019, 15:40 / actualizat: 21 noiembrie 2019, 17:27
Directorul medical Cristian Oancea susţine că încă nu s-a inventat o formă de fumat care să nu dăuneze sănătăţii. La nivel mondial, consumul de tutun cauzează decesul a 6 milioane de oameni anual, dintre care 600.000 sunt nefumatori, dar expuşi fumatului pasiv.
Potrivit Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană, în România consumul de tutun se menţine încă relativ ridicat cu o prevalenţã de 28% în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, în rândul femeilor de 19%. Potrivit datelor prezentate în această analizã, România se situeazã pe locul 9 în Uniunea Europeanã în ceea ce priveşte consumul de tutun şi locul 7 în clasamentul european al politicilor de control al tutunului – Scala Europeană de control al tutunului, pentru acesta din urmă înregistrând un salt important de 12 poziţii, care se datorează adoptării unor politici publice semnificative în domeniul sănătăţii în ultimii ani, care au dus şi la scăderea numărului de internări asociate bolilor exacerbate de fumatul pasiv.
În România, publicitatea produselor de tutun la radio şi la televiziune a fost interzisă începând cu anul 2002, în conformitate cu Legea audiovizualului (Legea nr. 504), iar în anul 2004, prin Legea nr. 457 privind publicitatea şi sponsorizarea produselor din tutun, limitele asupra comercializării tutunului s-au extins. Începând cu anul 2008, au devenit obligatorii avertismentele grafice de sănătate pe pachetele de ţigări.
De asemenea, România s-a alăturat mai multor state din Uniunea Europeană care au impus legi ample privind interzicerea fumatului în locurile publice.
Sursă foto:rador/ FOTO metropotam.ro