De Ziua Mondială a Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România sprijină bolnavii care suferă de depresie
Articol editat de Daiana Rosca, 7 aprilie 2017, 15:19
Aceasta este o afecţiune gravă, de cele mai multe ori ascunsă, şi de aceea nu este suficient diagnosticată şi tratată. Specialiştii atrag atenţia că a ajuns una dintre marile probleme de sănătate ale societăţii moderne şi de aceea depresia ar trebui să constituie o prioritate în toate programele de sănătate mintală din lumea dezvoltată.
La noi în ţară, mesajul transmis de Colegiul Medicilor este „Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii”. La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de oameni suferă de depresie, iar în Europa, numărul acestora se ridică la 40 de milioane, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Schimbările bruşte de temperatură afectează nu doar fizicul ci şi psihicul oamenilor. Astfel rata de suicid este mai crescută în această perioadă faţă de restul anotimpurilor, iar cele mai afectate sunt femeile, a declarat pentru Radio România Reşiţa doctorul psiholog Mihail Jianu. Anual, milioane de oameni suferă de această boală, mai ales în mediul urban însă doar 40% dintre aceştia cer ajutorul medicilor.
Simptomele depresiei se pot agrava dacă oamenii lucrează pentru multe ore într-un mediu fără lumină naturală. Printre cele mai raspândite simptome enumeram oboseala, tendinţa de izolare, poftele pentru anumite mâncaruri sau, dimpotriva, pierderea apetitului, schimbări dese ale stării de spiriţ tristeţe, izolare, evitarea prietenilor sau a celorlalţi membri ai familiei, sentimente de neputinţa sau inutilitate, insomnii.
Din păcate depresia de primăvară este cel mai dificil de îndurat dintre toate, pentru că cel care este încercat de ea se simte copleşit de stările accentuate de tristeţe, tot mai evidente şi deranjante atunci când, per ansamblu, toţi par veseli de încălzirea vremii şi de razele soarelui.
Daiana Roşca