De Ziua Mondială a diabetului, glicemia la control!
Articol editat de Daiana Rosca, 14 noiembrie 2017, 09:20 / actualizat: 14 noiembrie 2017, 12:03
Persoanele depistate cu glicemie mare au fost îndrumate către medicii specialişti pentru a beneficia de investigaţii suplimentare. Preşedintele asociaţiei, Radu Martin roagă toate persoanele care au trecut de 50 de ani să vină ca să-şi testeze lunar glicemia.
Din cele 50 de persone testate astăzi mai bine de jumătate au descoperit că au diabet şi şi-au propus să ţină regim. Oamenii au fost multumiţi de această acţiunea iar cei mai mulţi au venit sa-şi testeze glicemia după ce au auzit anunţul la Radio Reşiţa. În Caraş-Severin numărul diabeticilor continuă să crească. Peste 15 mii de persone suferă de această boală. Cei interesaţi să afle dacă au sau nu diabet sunt invitaţi la sediul asociaţiei din cadrul Policlinicii numărul 2, camera 203, în intervalul orar 9.00-12.00. Aceast eveniment marchează Ziua Mondială a diabetului celebrată în fiecare an în data de 14 noiembrie.
Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006. Tema pentru ediţia din 2017 a Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat este ”Femeile şi diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”. Astfel, se doreşte ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care suferă deja de această boală să poată beneficia, în mod accesibil şi echitabil, de informaţia şi medicaţia necesare prevenirii sau tratării.
În România, există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecţia cu insulină, a salvat milioane de vieţi.
Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, şi tipul 2, caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal, fără însă a lipsi cu desăvârşire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreaş care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism.
Daiana Roşca