De Ziua Mondială a Contracepţiei medicii din Caraş-Severin trag un semnal de alarmă: multe minore gravide!
Daiana Roşca
Articol editat de Daiana Rosca, 26 septembrie 2018, 11:00 / actualizat: 27 septembrie 2018, 6:49
România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile Uniunii Europene (676 născuţi vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală.
Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile susţin medicii din Caraş-Severin. Faptul că se înregistrează un număr crescut de sarcini la minore, apărând fenomenul copii cu copii, la vârsta la care dezvoltarea fizică şi emoţională sunt incomplete, cu consecinţe negative (abandon şcolar, copii abandonaţi în spitale sau orfelinate, copii născuţi prematur, risc de mortalitate maternă şi infantilă şi alte complicaţii la naştere), justifică acordarea unei atenţii mai mari contracepţiei.
Contracepţia, noţiunile despre sănătatea sexuală şi reproductivă, vin în sprijinul înlăturării fenomenului prin conştientizarea şi înţelegerea din partea mamelor, a părinţilor, a cuplurilor. Contracepţia vine şi în sprijinul evitării sarcinilor nedorite şi a responsabilizării fetelor şi femeilor legate de faptul că fiecare copil contează. Campania de informare stimulează populaţia să-şi însuşească informaţii corecte privind metodele contraceptive şi sănătatea reproducerii.
În România, Ziua mondială a contracepţiei este susţinută de Fundaţia Tineri pentru Tineri şi Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS). Începând cu 2010, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică organizează şi finanţează campania acestei zile în fiecare an. În 2010, România a fost una din cele 70 de ţări care au participat la sondajul internaţional „Contracepţia: cine este responsabil până la urmă?”.
În fiecare an, ţări şi regiuni din întreaga lume organizează evenimente pentru a marca Ziua mondială a contracepţiei pentru a îmbogăţi cunoştinţele populaţiei privind contracepţia şi îmbunătăţirea educaţiei în ceea ce priveşte reproducerea şi menţinerea sănătăţii sexuale.
Daiana Roşca