De Crăciun – Se scumpesc cozonacii, dar NU și carnea de porc
Trendul crescător al prețului pentru materia primă va duce la scumpirea pâinii și cozonacilor de sărbători. Însă, conform tradiției, de Crăciun, carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor, iar prețul unui kilogram variază, dar nu va crește, atâta timp cât este achiziționată din piața albă – fiscalizată.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 7 decembrie 2021, 11:40 / actualizat: 7 decembrie 2021, 13:25
„În toată piața europeană, prețul cărnii de porc a stagnat, prețul cărnii de pasăre a stagnat, prețul cărnii de vacă a crescut puțin„, a declarat pentru Radio Reșița, președintele Romalimenta, Sorin Minea. Astfel, dacă prețul materiei prime stagnează, este foarte greu să crească costul produselor de porc din magazine.
Cel mai mic preț
La ora actuală, carnea de porc se poate cumpăra din mai multe surse, din târguri, piețe, de la cunoscuți din mediul rural, ori de pe internet, chiar dacă prin regulile comerțului online se interzice vinderea cărnii de animale sau vinderea animalelor vii.
Însă statistic prețul este mai mare de la vânzătorii neautorizați decât cel din magazinele fiscalizate, unde carcasa de porc, fără cap se vinde între 7 și 10 lei pe kilogram, spune președintele Romalimenta, Sorin Minea.
Mai mult chiar, cei care vând porci, ori carne de porc, pe internet au găsit metode cel puțin ingenioase de comercializare, mulți dintre aceștia publicând anunțuri cu vânzare de lemne de foc – pentru că piețele online nici măcar nu permit publicarea anunțurilor cu vânzare de carne.
Scumpiri istorice la pâine
Nu același lucru se poate spune, însă și despre produsele de panificație, prețul materiei prime, în acest caz, fiind în creștere la nivel mondial, ne-a mai spus președintele Romalimenta, Sorin Minea: „Cum spune Aurel Popescu, de la Rompan, prețul grâului este istoric în anul acesta, cel mai mare preț.”
În acest sens există posibilitatea mare ca prețul la această categorie de alimente să mai crească până de sărbători, iar cozonacul fiind produs din făină, automat va urma prețul și trendul crescător al pâinii.
Puterea de cumpărare ține prețurile jos
Putere de cumpărare care, fiind mică, poate duce la scăderea vânzărilor, a mai spus președintele Romalimenta, Sorin Minea: „Acesta este și motivul pentru care nimeni nu are curaj să scumpească de sărbători, de frică să nu rămână cu marfa pe rafturi„.
Așadar din punct de vedere financiar, carnea de porc, cel puțin până la finalul anului, nu se va scumpi, însă produsele de panificație, da! Cât despre următorul an, sunt șanse mari, ca din cauza facturilor mari la energie, care sunt așteptate de către toți agenții economici, dar și ca urmare a majorării salariilor, toate alimentele să cunoască o majorare de preț la raft, a mai adăugat Sorin Minea, președintele Romalimenta.
Achiziție din sursă sigură
Şi pentru că, dacă vorbim de alimentație și alimente, vorbim automat și despre sănătate, iar acesta este de departe cel mai important motiv pentru care atât produsele de panificație, cât mai ales cele din carne, ar trebui achiziționate din sursă sigură, sursă controlată, fiscalizată și avizată sanitar-veterinar, a declarat pentru Radio Reșița, președintele asociațiilor medicilor veterinari din Caraș-Severin, Alin Deteșan.
Cu toate acestea, unul dintre motivele invocate de cei care caută să cumpere carne de porc din alte surse, este așa-numita carne de porc românească. Nimic mai mult decât o tehnică de marketing, a mai adăugat președintele Romalimenta, Sorin Minea.
În concluzie, nici financiar, nici sanitar, riscul de a cumpăra de la un vânzător neautorizat și necunoscut, nu merită asumat!
sursa foto: Digi24