De ce să muncim pe bani puţini dacă putem să trăim din ajutoare sociale?
Articol editat de Mirabela Afronie, 29 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 29 septembrie 2016, 8:45
Şi dacă vorbim de ajutoare sociale acordate de stat, lista este extrem de lungă: ajutorul de la Uniunea Europeană, ajutorul de încălzire; alocaţia pentru susţinerea familiei; alocaţia de stat pentru copii; alocaţia de plasament; indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie şi nu în ultimul rând sprijinul pentru persoanele cu handicap.
Teoretic, ajutoarele sociale se acordă pe baza unor criterii bine stabilite, dar românii au învăţat cum să fraudeze sistemul.
Cumulate, acestea pot înlocui liniştit un salariu şi permit posesorilor un trai relativ sigur, dacă nu decent. De ce să munci, dacă le primim pe toate gratis? Ce s-ar întâmpla dacă toţi am gândi la fel, cine ar mai munci?
Nu trebuie însă să generalizăm. Există și persoane pentru care fiecare ban, orice kilogram de zahăr sau de orez contează, persoane care au o vârstă prea înaintată pentru a-și găsi un loc de muncă, persoane bolnave, pentru care poate ar trebui făcut și mai mult. Persoane asupra cărora ar trebui să ne îndreptăm privirea și din puținul nostru să le oferim și lor.