De 8 Martie, cetăţenii sunt invitaţi la Centrul de Transfuzii Reşiţa să doneze sânge!
Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa se confruntă cu o nouă criză de sânge. Există zile cu nici 5 donatori. Din această cauză conducerea unităţii medicale roagă cetăţenii să vină să doneze sânge de 8 Martie pentru femeile bolnave internate în spitalele din judeţ.
Articol editat de Daiana Rosca, 8 martie 2019, 10:47 / actualizat: 8 martie 2019, 16:29
Fiecare gest contează, dintr-o pungă de sânge pot fi salvate 3 vieţi susţine directorul Centrului de Transfuzie, Rodica Neaga. Persoanele care aleg să doneze sânge şi de 8 Martie vor primi 7 tichete de masă, în valoare de 67 de lei şi o zi liberă plătită la serviciu.
Donarea de sânge are o mare importanţă pentru pacienţi, ameliorându-le starea, permiţând administrarea medicaţiei specifice bolii sau efectuarea intervenţiilor chirurgicale şi, frecvenţ chiar le salvează viaţa. Donarea de sânge este benefică şi pentru cei care donează sânge. Există numeroase studii care demonstrează creşterea duratei de viaţă la donatorii de sânge. Persoanele care donează sânge regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.
Donarea de sânge durează câteva minute, în funcţie de calitatea venei aleasă pentru puncţionare. Se recoltează 420 – 450 ml de sânge (reprezintă o cantitate mică, faţă de volumul sanguin circulant de 5 litri). După donare sângele se reface cantitativ în câteva ore, iar calitativ în două săptămâni.
Se recomandă evitarea efortului fizic şi consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne). Donarea de sânge total se poate repeta de regulă la 3 luni.
Daiana Roşca