[AUDIO-FOTO] Crucea lui Herglotz din Reşiţa a fost resfinţită de praznicul Sfinţilor Apostoli, Petru şi Pavel
Resfințirea crucii-monument, amplasată de peste 150 de ani pe Dealul Crucii, cel mai înalt punct din Reşiţa, a cărui restaurare, efectuată de Primăria oraşului, a fost încheiată la sfârșitul anului 2021, a avut loc miercuri, 29 iunie în prezenţa oficialităţilor locale, a proiectantului şi constructorului şi a zeci de cetăţeni ai urbei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 iunie 2022, 20:00 / actualizat: 30 iunie 2022, 17:50
Slujba de resfinţire a monumentului a fost săvârşită de părintele decan al Parohiei romano-catolice „Maria Zăpezii”, Veniamin Pălie şi de către parohul Bisericii ortodoxe române „Adormirea Maicii Domnului”, părintele Cristian Rădulescu.
Amfitrionul evenimentului, consilierul cultural al Primăriei municipiului de pe Bârzava, Dorinel Hotnogu pentru Radio Reşiţa:
Monumentul, cunoscută sub numele de Crucea lui Herglotz străjuiește orașul ca un simbol al păcii și înțelegerii. După luptele din toamna și iarna anului 1848 pentru regiunea industrială a Banatului Montan, pe cel mai înalt deal de deasupra Reșiței a fost instalat un tun cu ajutorul căruia s-a apărat localitatea. În locul său, după încheierea luptelor, la inițiativa familiei Herglotz, s-a ridicat o cruce de lemn, iar ulterior una din fier, spune omul de cultură reşiţean, dr. Ada Cruceanu-Chiseliţă:
După 26 de ani, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, crucea de lemn deteriorată s-a înlocuit cu una din metal, servind ca monument pentru comemorarea evenimentelor din anul 1848. De atunci, Dealul Tunului poartă numele de Dealul Crucii, Golgota revoluției reșițenilor.
La aproape 150 de ani de la amplasarea ei în cel mai înalt punct al Reşiţei, Crucea lui Herglotz a fost reamenajată în vara anului trecut. Municipalitatea a efectuat lucrările de repunere în valoare a monumentului istoric din urbe şi integrarea sa, cât şi a cartierului Dealul Crucii în care se află, în circuitul turistic al oraşului de pe Bârzava.
Accesul spre crucea-monument se face pe un drum nou, de macadam, finalizat recent de Primăria Reşiţa prin cartierul Bănăduc al municipiului. Şeful Direcţiei de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului Local, Daniel Călin, a transmis pentru Radio Reşiţa că accesul auto spre Crucea lui Herglotz se face din strada Vulturilor.