[AUDIO] Crescătorii de ovine din zonele defavorizate mai pot depune cererile de plată pentru 2013
Află aici mai multe informaţii, dar şi condiţiile de depunere a cererilor:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 noiembrie 2013, 06:49
Producătorii de lapte și carne de ovine și caprine din zonele defavorizate pot depune, până vineri, 15 noiembrie, cererile de plată aferente anului 2013 pentru obținerea ajutorului specific, de 6,5 euro pe cap de animal, finanțat din fonduri europene, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Plafonul maxim alocat ajutorului financiar specific din Fondul European de Garantare Agricolă este de 6.711.315 euro, iar cuantumul maxim de 6,5 euro/ cap de animal. Potrivit APIA, solicitanții trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploatațiile deținute, la centrul județean APIA pe a cărui raza teritorială se află.
Beneficiarii care solicită ajutor specific pentru femele din speciile ovine/caprine trebuie să aibă un efectiv cuprins între 50 şi 300 de capete de femele ovine sau caprine, pe beneficiar, iar vârsta animalelor să fie de minimum 1 an la data de 31 august a anului de solicitare. De asemenea, efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul național al exploatațiilor — RNE la data depunerii cererii și să dețină registrul individual al exploatației completat și actualizat în conformitate cu prevederile regulamentelor europene.
Nu în ultimul rând, femelele de ovine şi caprine pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menținute, pe o perioadă de reținere de 100 zile de la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv la adresa exploatației, situată în zone defavorizate din România, menționată în cererea de ajutor, iar beneficiarii trebuie să respecte și standardele de ecocondiționalitate aplicabile terenurilor agricole aparținând fermei și activităților agricole desfășurate la nivelul fermei, după caz, reglementate de legislație.
Campania de depunere a cererilor se desfășoară în perioada 14 octombrie şi 15 noiembrie. APIA va efectua un control la fața locului până la data limită a perioadei de reținere, respectiv 23 februarie 2014 inclusiv, după caz, în funcție de neconformitățile rezultate în urma controlului, timp în care beneficiarii au obligația de a menține în exploatație efectivul de animale pentru care au solicitat ajutorul specific.
Află aici mai multe informaţii, dar şi condiţiile de depunere a cererilor:
dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior, pe probleme de agricultură, din cadrul Consiliului judeţean Caraş-Severin.