”Copilele cu copii” din Banatul Montan, ocrotite și în 2024 de către Organizația Salvați Copiii filiala Caraș-Severin
Situaţia gravidelor şi a mamelor minore din Caraş-Severin este monitorizată în continuare de Organizatia Salvaţi Copiii –Filiala Caraş-Severin. Beneficiază de servicii de educaţie, de consiliere socială, psihologică, juridică şi parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viaţă independentă şi de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate, inclusiv de monitorizare a sarcinii şi de evaluări medicale periodice.
Articol editat de Cristina Corocan, 8 aprilie 2024, 16:23
Filiala din Banatul Montan implementează de ani buni în județ proiectul ”Sănătatea mamei și a copilului”. Prin acesta se urmărește creșterea accesului la servicii de calitate pentru mame gravide, gravide minore și copii până în cinci ani.
În prezent zece minore din Reșița și Anina fac parte din această rețea de incluziune socială.
”Scopul proiectului nostru e să îmbunătățim sănătatea femeilor gravide și a copiilor cu vârsta sub 5 ani din comunitățile dezavantajate din Anina și Reșița. Împreună cu echipa pe care o coordonez am reușit să sprijinim un număr de 65 de persoane familii din comunitățile dezavantajate din Anina și Reșița. De asemenea în cadrul proiectului de două ori pe an, în lunile iunie și decembrie, ajutăm familiile cu alimente, produse igienico sanitare, medicamente, cu tot ce au ele nevoie pe perioada sarcinii. Tot din partea Organizație Salvați Copiii beneficiază de o cutie în jur de 13 kilograme, cutia bebelușului, care conține materiale igienico sanitare scutece, hăinuțe, dar și o saltea ortopedică în care copilul poate să stea exact ca un pătuț mobil. În 2023 am beneficiat de 50 de cutii , iar anul acesta ni s-a promis 350 de cutii”, a spus coordonatorul proiectului, Răzvan Stancu.
Președintele filialei din Banatul Montan, Măriuța Simionescu, a vorbit despre un caz concret și de asemenea a asigurat că există susținerea ca acest proiect să fie extins și în localitatea Dognecea:
”Am avut un caz de la Colegiul Național Mircea Eliade, o elevă de 16 ani a rămas însărcinată și am luat-o în evidență. Am fost alături de ea în clipele mai puțin plăcute și vom continua și în acest an. Acest proiect încercăm să-l extindem și pentru localitatea Dognecea, să luăm în evidență și minorele de acolo, care s-au grăbit să devină mame, să fim alături de ele.”
În cadrul proiectului ”SENS- Sănătatea mamei și a copilului” se organizează sesiuni de informare în rândul minorelor gravide pentru o mai bună înțelegere a cauzelor mortalității materne și neonatale și a metodelor prin care se pot evita sarcinile nedorite
sursa foto: Salvați Copiii România