Copii cu sufletul rănit: drama micuților din Caraș-Severin crescuți de bunici
Tot mai mulți copii sunt lăsați în grija rudelor de către părinții plecați la muncă în străinătate. Fenomenul s-a accentuat îngrijorător în ultimii ani inclusiv în Caraș-Severin.
Articol editat de Cristina Corocan, 4 aprilie 2024, 16:28 / actualizat: 5 aprilie 2024, 11:26
Peste 600 de copii din județ nu au niciun părinte cu ei, fiind plecați la muncă peste granițele țării.
Traumele prin care trec acești copii sunt multiple, cele mai frecvente efecte ale separării fiind: întârzierile de dezvoltare, perturbările emoționale, depresie, sentimente de abandon și inadecvate, perturbări de relaționare, maturizare precoce, dar și rezultate școlare slabe.
Doina Caracalean, coordonatorul unuia dintre centrele de zi ale Organizației Salvați Copiii Caraș-Severin vine cu un exemplu concret:
” În mod special spunem părinților că este foarte important în grija cui își lasă copilul atunci când pleacă în străinătate și mai ales să le spună copiilor că pleacă în străinătate și motivele pentru care pleacă, fără ca să le ascundă ceva. Am avut o doamnă care pleca din țară și venea la centru și ne spunea așa: eu mâine plec, dar o aduc la școală în mod intenționat, ca să nu afle că plec!. O săptămână sau două acel copil nu se putea adapta la cerințe, nici la școală nu făcea mare lucru, era tristă, deși spunea că e ok. Nu participa la activități zile întregi și își revenea cu greu. Era vorba de o fetiță din clasa a II-a”.
În prezent în municipiul Reșița se oferă, prin Organizatia Salvati Copiii, servicii educaționale și consiliere socială și psihologică pentru 40 de copii vulnerabili.
sursa foto: Salvați Copiii România