Consiliul Judeţean preia în administrare taberele şcolare, pentru a le renova şi moderniza
Cinci tabere şcolare din judeţul Timiş vor fi preluate de administraţia judeţeană, în urma votului aleşilor judeţeni, de marţi, acestea putând fi de acum renovate şi modernizate pentru a fi deschise copiilor şi tinerilor, în vacanţe.
Articol editat de Valentina Adam, 8 octombrie 2024, 16:02
‘Taberele şcolare pentru tineri şi copii pot deveni parte a unui program amplu de reabilitare, în cadrul căruia judeţele din regiunea vest pot obţine finanţare de până la 3.000.000 de euro, conform apelului de proiecte PR Vest. Finanţarea va fi destinată modernizării spaţiilor de cazare, de servire a mesei, creării de facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă şi dezvoltării de spaţii educaţionale şi recreative’, au arătat consilierii judeţeni.
Transferul aprobat astăzi în plen este necesar pentru ca judeţul Timiş să poată deţine un drept de proprietate sau administrare asupra imobilelor, o condiţie obligatorie pentru accesarea fondurilor şi demararea lucrărilor de reabilitare.
‘Situaţia actuală a taberelor şcolare din judeţul Timiş impune o acţiune urgentă şi fermă din partea noastră. Aceste imobile, cu un potenţial enorm de dezvoltare au fost din păcate neglijate pentru prea mult timp. În acest sens, am supus la vot un proiect de hotărâre prin care am solicitat trecerea în patrimoniul judeţean şi în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Sport, prin Direcţia Judeţeană Timiş, a taberelor şcolare Bogda, Herneacova, Chevereşu Mare, Poeni Strâmbu şi Poeni Sat. Consider că este esenţial să investim în viitorul tinerilor noştri, iar taberele şcolare reprezintă un instrument deosebit de valoros pentru noi. În acest sens, vom accesa un program de finanţare europeană pentru a revitaliza taberele şcolare şi a le reda importanţa pe care o au în modelarea generaţiilor de tineri timişeni’, a arătat preşedintele în exerciţiu al Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Timiş, consilier Aurel Cotarcă, declara în urmă cu doi ani, pentru AGERPRES, că în ultimii ani, elevii din judeţ nu au mai putut merge în tabere şcolare în vacanţele de vară, întrucât locaţiile au fost închise până la finalizarea transferului taberelor de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
‘În acest moment, taberele nu sunt deschise, suntem în proces de transfer de la fostul Minister al Tineretului şi Sporturilor la actualul Minister al Familiei şi Tineretului, astfel că taberele nu pot funcţiona întrucât nu avem o mulţime de măsuri necesare în baza cărora să putem funcţiona, respectiv bugete, acreditări, proceduri’, afirma Aurel Cotarcă.
Consiliul Judeţean Timiş a solicitat Ministerului Tineretului şi Sporturilor în repetate rânduri trecerea a cinci tabere şcolare în proprietatea şi administrarea judeţului, pentru a le putea repara şi moderniza, în prezent fiind funcţionale doar două dintre acestea, cele de la Chevereşu Mare şi Poieni Strâmbu.
Punctele de atracţie turistică din preajma celor două tabere sunt staţiunea Buziaş, peşterile, bisericile din lemn, casele uneia dintre cele mai vechi aşezări rurale din ţară – satul Strâmbu sau crescătoria de păstrăvi.