Consilierii locali din Băile Herculane nu vor să împartă licența de exploatare a apelor termale cu forul județean
Consiliul Local al oraşului Băile Herculane s-a reunit astăzi într-o şedinţă extraordinară, la care a participat şi preşedintele Consiliului judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca. Unul dintre punctele discutate a fost situaţia apelor termale din staţiune. Romeo Dunca a prezentat consilierilor locali propunerea pentru soluţionarea acestei probleme, față de care consilerul județean Doru Coșei este optimist că se va rezolva cât mai curând cu putință, pentru că dacă luarea unei decizii va suferi amânări acestea vor fi defavoarea cetăţenilor şi proprietarilor de pensiuni, este de părere președintele forului județean.
Romeo Dunca a propus astăzi consilierilor locali din Băile Herculane o asociere de 50 la 50 de procente în ceea ce privește deținerea licenței de exploatare a apelor termale din stațiune, între autoritățile locale și Consiliul Județean, situație pe care consilierii locali de pe Valea Cernei nu o agrează.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 26 februarie 2024, 21:04 / actualizat: 28 februarie 2024, 15:02
Propunerea forului județean
Zilele următoare aleşii oraşului Băile Herculane sunt aşteptaţi să îşi prezinte poziţia faţă de asocierea cu forul judeţean privind exploatarea apelor termale, propusă de președintele Consiliului Județean.
Consilierii locali „și-au dat seama că nu i vorba ca la Muntele Mic, să vreau eu să iau tot! Eu vreau să ajut! Sigur în limita în care noi suntem îndreptățiți să cheltuim niște bani pe care îi avem pentru acest obiectiv. Acum rămâne la latitudinea consilierilor și așa cum v-am spus că [stațiunea] Herculane intrând în această asociere cu 50%, fără să trebuiască să dea niciun ban, este cea mai câștigată că nu se poate lua nicio hotărâre fără ei. Concluzia este că puteam să rezolvăm repede, dar mai ne trebuie puțin timp. Dăm acest timp și sperăm să fie doar câteva zile. Cu cât trebuie mai mult timp ca să ne hotărâm ce vrem să facem, cu atât mai păgubiți sunt cetățenii și proprietarii de pensiuni”, a declarat Romeo Dunca:
Poziția aleșilor locali din stațiune
Pe de altă parte consilierii locali vor ca licenţele de exploatare a apelor termale să fie deţinute exclusiv de autorităţile din Băile Herculane, spune consilierul local Gheorghe Orza.
„Domnul Dunca ne-a propus un parteneriat împreună cu Consiliul Județean, Consiliul Local și AquaCaraș pentru licența apei termale. Noi consilierii vom rămâne fermi! Dorim ca apa termală să ajungă la Băile Herculane și nu vom accepta niciodată ca proprietar de licență să fie Consiliu Județean”, a declarat consilierul local Gheorghe Orza:
Poziția unora dintre investitorii din turism
În acelaşi sens şi investitorii în turism sunt de părere că cel mai bine ar fi ca licenţele de exploatare a apei termale să fie deţinute de primăria staţiunii Băile Herculane.
Omul de afaceri, Ilie Mihan spune că „este o situație disperată la Herculane pentru că turiștii care sunt în hoteluri în momentul de față beneficiază de servicii destul de precare cu privire la acțiunea de tratament. Propunerea președintelui Consiliului Județean era de asociere între Consiliul Județean și Consiliul Local Băile Herculane, dar majoritatea agenților economici din oraș și toți consilierii locali [cred în] ideea de a deține Primăria, Consiliul Local Băile Herculane, licența de exploatare pe apele termale, motiv fiind în spatele acestei decizii faptul că după revoluție apele termale au fost administrate de diverse persoane care nu aveau nicio legătură cu Herculanele și atunci s-a exploatat în mod abuziv cu prețuri de nesuportat ceea ce a dus la slăbirea serviciilor calitativ pentru turiști”:
Cu toate acestea consilerul județean Doru Coșei este optimist și crede că se va rezolva problema apelor termale din stațiunea Băile Herculane.
Zilele următoare aleşii oraşului Băile Herculane sunt aşteptaţi să îşi prezinte poziţia faţă de porpunerea de asociere cu forul judeţean privind exploatarea apelor termale.