Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de peste 18 milioane de lei
La nivelul CRPC Regiunea Vest, în perioada 01.01.2023-30.09.2023 au fost înregistrate 8.425 reclamații. Comisarii CRPC Regiunea Vest au desfășurat 6.230 acțiuni de control aplicând 3.603 amenzi în valoare totală de 18.205.600 lei, 2065 de avertismente, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 3.645.606 lei.
Articol editat de Alin Datcu, 13 octombrie 2023, 20:05 / actualizat: 14 octombrie 2023, 12:59
La nivelul CJPC Timis, în perioada 01.01.2023-30.09.2023 au fost înregistrate 5.188 reclamații, fiind realizate 2.024 acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 1.241 amenzi în valoare totală de 6.367.800 lei, dar şi 653 de avertismente, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 1.224.386 lei. De asemenea, a fost dispusă sancțiunea complementară de oprire temporară a prestării servicii lor pentru 111 unități
Astfel, în primele 9 luni ale anului 2023, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a efectuat, la nivelul județului, 598 acțiuni de control control la unitățile de alimentație publică (restaurante, fast-food-uri, patiserii, brutării).
În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat următoarele sancțiuni:
ALIMENTAȚIE PUBLICĂ
(restaurante,fast-food-uri,patiserii,brutării)
- 467 amenzi contravenționale în valoare totală de 2.989.500 lei
- 205 avertismente
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:
- oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de peste 127.000 lei
- oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 75 unități
Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, menționăm:
– comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate
– comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj)
– comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai
– nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă)
– utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
– practici comerciale incorecte
– nerespectare condițiilor de depozitare
– comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită
– comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte
– utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre
– utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse
– existența unor insecte vii în spațiul de preparare
– folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
– bloc alimentar(bucătărie,strat de grăsimi gros,igrasie) neigienizat corespunzător,prezența muștelor pe alimentele în curs de preparare.