Colegiul Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa promovat în Turcia
Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița continuă întâlnirile ca partener în proiectul FROM THOUGHTS TO CODES, un proiect Erasmus+, finanțat de Uniunea Europeană. În perioada 31.05 – 03.06.2022, a avut loc deplasarea în Turcia a două cadre didatice de la colegiul reșițean, este vorba despre prof. Cristina Lerch, inițiatoarea proiectului și prof. Luciana Suru, membru în echipa de proiect, și a 5 elevi ai colegiului reșițean.
Articol editat de Radio Resita, 15 iunie 2022, 08:10 / actualizat: 15 iunie 2022, 11:22
FROM THOUGHTS TO CODES, se desfășoară din 01.09.2020 până în 31.08.2023. Coordonatorul este Primary School of Piraeus (Grecia), iar ca parteneri au răspuns: „Cubuklu Osmaniye Ortaokulu” (Turcia), „SSOU MOSHA PIJADE – Tetovo”, (Macedonia de Nord), Istituto Comprensivo „Lombardo Radice-Pappalardo” (Italia), Escola Secundária de Rocha Peixoto (Portugalia) și Colegiul Național „Mircea Eliade” (România).
Tema este inițierea și schimbul de bune practici în aplicații C++ în robotică. Principala motivație a acestui proiect este de a îmbunătăți abilitățile digitale în educație, de a crește experiențele profesionale, de a învăța noi abordări și de a beneficia de experiențele țărilor membre ale UE. Experiențele acumulate vor permite școlii reşiţene să se alieze standardelor UE prin inovare și educație.
Elevii experimentează și câștigă sentimentul de încredere în sine, își petrec timpul într-un mod distractiv și productiv alături de noi colegi şi au posibilitatea unei comunicări eficiente și satisfăcătoare.
Mobilitatea desfășurată în Turcia a însemnat discuții constructive, ateliere de lucru, cursuri de formare, întâlniri de proiect, dar și o serie de vizite și deplasări care s-au dovedit fructuoase. Pornind de la specificul întâlnirii, au fost vizitate obiective precum: Islamic Science and Technology History Museum of Istambul şi Museum of Technology Izmit. Atelierele de lucru s-au îmbinat cu activitățile recreative care au presupus cunoașterea țării gazdă, a specificului ei cultural ce provine din cele mai vechi timpuri. Astfel, cei 40 de elevi invitați din România, Italia, Grecia, Portugalia şi Macedonia de Nord au participat alături de colegii lor turci la turneul de cultură Călătorie în trecut cu tinerii, ceea ce le-a permis să cunoască vechi tradiții ale locului, dar și vizitarea unor obiective care fac cinste Turciei cum ar fi: orașul Kocaeli, o plimbare cu vaporul pe Bosfor și vizitarea Istambulului cu Agia Sofia, Palatul Topkapi sau a Vechiul bazar.