Cod roşu de caniculă în Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Mehedinţi
ANM a emis un cod roşu de caniculă pentru 7 judeţe printre care Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Mehedinţi. Avertizarea este valabilă timp de zile în care valul de căldură va fi persistent.
Articol editat de Oana Nicolae, 15 august 2024, 11:44
Joi, 15 august 2024, în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39…41 de grade, anunţă ANM. Cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Vineri, 16 august 2024, în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39…41 de grade, transmite ANM. Cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, ISU Mehedinţi recomandă să respectați următoarele :
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00;
Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
Consumați lichide, evitați consumul băuturilor alcoolice sau al celor cu cafeină sau zahăr (carbogazoase);
Mențineți legătura cu persoanele în vârstă, interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.
Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐨𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐞, 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐞:
NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite;
Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare;
Acordați o atenție sporită copiilor pentru prevenirea jocului acestora cu focul, deoarece pot produce incendii.
𝐑𝐞𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐫𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐞!
Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice; fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Sursă: ANM, ISU Mehedinţi