Clinica de Imagistică Bîrsăşteanu aduce în premieră radiologia intervenţională la Reşiţa
Radiologia Intervenţională, o nouă specializare, unică în judeţul Caraş-Severin va fi implementată la Clinica de Imagistică Bîrsăşteanu din Reşiţa. Numită şi chirurgia viitorului, această specialitate se află la graniţa dintre chirurgie, specialităţile clinice şi imagistică. Cu ajutorul radiologiei intervenţionale pot fi rezolvate mult mai simplu afecţiuni care altfel ar necesita o intervenţie chirurgicala mai agresivă, unde riscurile şi complicaţiile pot să apară în orice moment.
Articol editat de Daiana Rosca, 18 septembrie 2024, 18:49 / actualizat: 19 septembrie 2024, 9:56
În cadrul simpozionului organizat astăzi, prof. universitar Florin Bîrsăşteanu a declarat că îşi doreşte o bună colaborare cu medicii din judeţ pentru a dezvolta această procedură în beneficiul pacienţilor:
„Mă bucur că am avut o foarte bună reprezentare din partea colegilor noștri din diverse specialităţi. A fost și obiectivul nostru să creăm o emulație în jurul acestor tehnici care se pot face și în ambulator, să arătăm că avem și cu ce și cu cine și avem capacitatea de a face aceste proceduri minim invazive pentru pacienții noștri. Ne dorim să creăm echipe împreună cu colegii de diverse specialități în principal oncologi, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, pneumologi, specialişti în chirurgie toracică, eventual să creăm echipe care să poată să acceseze aceste tehnici de radiologie intervențională minim invazivă care să ducă în final la un diagnostic mult mai rapid și să rezolve practic problemele pacienților.
Mă bucur să văd că au răspuns foarte prompt colegii la această manifestare care a fost organizată destul de rapid dar cred că ne-am atins obiectivul fără doar și poate. Prin acţiunea de astăzi am informat Reșița medicală de posibilitățile acestui centru și sperăm noi să putem să și beneficiem de aportul acestor colegi în rezolvarea problemelor diagnostice ale pacienților lor.
O să contactăm și Casa de Asigurări de Sănătate, să vedem ce posibilități avem ca să încadrăm tehnicile pe care le avem în serviciile pe care le poate contracta Casa și în măsura în care lucrul acesta se va întâmpla și va fi posibil sigur că vom uza de această facilitate pentru că până la urmă pacienții sunt asigurați și trebuie să beneficieze de această facilitate. Eu am văzut o atitudine foarte deschisă a celor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, o atitudine corectă față de pacienți și sper să găsim modalități pentru a deconta procedura la ajusta valoare a prețurilor pentru că nu putem să contractăm niște servicii care să fie sub prețul de producție ca să zic așa. Noi am achiziționat deja trusele de puncții, acele de ghidaj şi în măsura în care pacienții vor fi direcționați către noi sigur că putem să facem aceste manevre începând de mâine.”
Responsabil de realizarea radiologiei interventionale la Clinica Bîrsăşteanu va fi tânărul medic Antonio Fabian dar care are o vastă experienţă în domeniu, având la activ sute de proceduri în portofoliu. Radiologia intervenţională este sigură, nedureroasă iar timpul de realizare a procedurii este relativ scurt:
„Fiind o procedură de radiologie intervențională aşa cum am spus beneficiază de toate avantajele ei inclusiv faptul că marea majoritate dintre aceste intervenții, în special biopsiile cu abord prin piele, cu o mică incizie efectuată la nivelul pielii beneficiază de anestezie loco-regională. De cele mai multe ori nu este necesar o anestezie mai de amploare și marea majoritate a situațiilor mai mult decât un ușor disconfort pacientul nu resimte. Anestezia se efectuează foarte bine pe toate planurile până la nivelul leziunii respective.
Nu, nu este dureroasă, în general procedurile de radiologie intervențională durează relativ puțin, comparativ cu intervențiile chirurgicale de amploare dar factorul principal care își va pune amprenta asupra duratei efective a procedurii va fi complexitatea leziunii, dacă vorbim despre partea de biopsii. Spre exemplu o biopsie mamară poate fi efectuată să zicem în 5-10 minute, o biopsie pulmonară dacă tumoră este relativ aproape de peretele toracic, de pleură poate fi făcută din nou în câteva minute, în general depinde foarte mult de complexitatea leziunii respective.”
În echipa prof. Bîrsăşteanu a intrat şi medicul Ciprian Voinea de la Spitalul Municipal din Caransebeş. Şi acesta va pune umărul pentru realizarea procedurii în cele mai bune condiţii:
„Sunt mai multe proceduri pe care încercăm să le dezvoltăm în Clinica Bîrsăşteanu având în vedere faptul că manevrele sunt minimale, intervențiile sunt cu incizii foarte mici sperăm la o aderență mare din partea pacienților și la rezultate foarte bune cu investiții în tehnică și în logistică.”
Această procedură poate fi implementată cu succes şi în spitalele mai mici nu doar în marile centre universitare este de parere şi medicul radiolog intervenţionist, Adrian Tutelcă de la Spitalul Judeţean din Timişoara:
„Asta înseamnă normalul, varianta pe scurt, foarte multe proceduri de radiologie intervenţională pot fi făcute în foarte multe spitale, inclusivv în cele municipale nu doar în cele judeţene aşa că susţin această idee putem face foarte mult pentru pacienţi şi nu mai trebuie să facă naveta la Timişoara.”
Radiologia intervenţională ar fi utilă şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita, sustine managerul interimar Cosmin Librimir:
„Deci, eu ştiu procedura, este foarte bine pentru că se face în Reşiţa, mi-o doresc de acum 2 ani şi la spitalul din Reşiţa şi sperăm în viitor să putem face această procedură dar e nevoie de multă pregătire în domeniu.”
Şi medicul pneumolog Dumitru Secăşan a ajuns la concluzia că judeţul nostru avea nevoie de radiologie intervenţională. Chiar el a avut cu pacienţi care aveau nevoie de o astfel de procedură:
„Mă bucur fantastic de mult că vom avea această procedură la Reşiţa în sensul că medicina intervenţională poate preciza rapid diagnosticul în anumite patologii, inclusiv în patologia pulmonară, procedura vine în ajutorul medicilor şi pacienţilor .”
Radiologia interventională este extrem de importantă şi atunci cand vine vorba de cancer este de părere medicul oncolog Robert Fericel de la Oncohelp Timişoara:
„Mă bucur foarte mult să aud că vom avea în sfârşit, în Reşiţa un centru în care putem să facem biopsii. Planul este foarte bun. Este un început extraordinar. „
Radiologia intervenţională are foarte mult avantaje: în 90% din cazuri se efectuează sub anestezie locală, necesită timpi de spitalizare extrem de scurţi, în unele cazuri poate fi efectuată şi în ambulatoriu, reducând astfel costurile de spitalizare. Nu împiedică nicio corecţie chirurgicală iar riscurile metodei, comparativ cu intervenţile chirurgicale sunt decisiv mai mici şi în majoritatea cazurilor neglijabile şi cel mai important această procedură, în unele cazuri se poate repeta în caz de recidivă a bolii.