[AUDIO] Clădirea Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, renovată şi reabilitată termic pentru prima dată de la edificare
Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a obţinut joi, 2 martie o finanţare prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență – Componenta 5, Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, pentru proiectul „Renovarea energetică a Muzeului Banatului Montan”, depus prin Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Costul investiției se ridică la 10.462.176,90 de lei cu TVA. Se estimează că lucrarea va fi încheiată în aproximativ 2 ani.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 martie 2023, 16:35 / actualizat: 3 martie 2023, 5:59
Obiectivele proiectului sunt: 1. Izolarea pereţilor cu vată minerală și placarea fațadei ventilată cu piatră naturală; 2. Izolarea termică a intradosurilor și protejarea cu tencuieli decorative; 3. Înlocuirea tâmplăriei; 4. termoizolarea planșeului peste ultimul nivel; 5. izolarea termică a planșeului peste sol; 6.realizarea hidroizolației corespunzătoare pe perimetrul clădirii; 7. introducerea pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice ca sursă regenerabilă de energie; 8.refacerea teraselor necirculabile.
Proiectul finanțat are numeroase beneficii socio-economice de importanță majoră spune directorul interimar dr. ist. Livia Magina:
„Muzeul Banatului Montan a obținut o finanțare în valoare de peste 10 milioane de lei prin intermediul programului național de redresare și reziliență. Ne bucură acest lucru, deoarece urmează o renovare care are în obiectiv izolarea pereților, realizarea hidroizolației pe întreg perimetrul clădirii, dar și introducerea unor pompe de căldură și a unor panouri fotovoltaice. Este pentru prima dată de la construirea clădirii când se execută o asemenea renovare cu o asemenea sumă„.
Menţionăm că este prima renovare a clădirii care adăposteşte patrimoniul cultural al judeţului Caraş-Severin, de la darea sa în folosinţă în anul 1987.
În această sesiune de finanţare pentru renovarea energetică a clădirii va beneficia şi Centrul şcolar de educaţie incluzivă „Cristiana” din Bocşa.