CJAS Caraş-Severin verifică toate concediile medicale. O instituţie a avut 700 de concedii medicale într-o singură lună
Taxa pe concediu medical a intrat în vigoare. Angajaţii care se îmbolnăvesc vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate iar angajatorul este cel care trebuie să reţină acest procent din salariu.
Articol editat de Daiana Rosca, 16 ianuarie 2024, 21:37 / actualizat: 17 ianuarie 2024, 20:49
Noua taxă este binevenită susţine directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin, în contextul în care anul trecut sute de angajaţi de la o instituţie au intrat în medical într-o singură lună. Ionuţ Popovici îşi doreşte să nu mai existe astfel de situaţii, fapt pentru care de astăzi inspectorii CJAS vor verifica toate concediile medicale din judeţ:
„Este o măsură din punctul meu de vedere firească în sensul că au fost peste 8,5 milioane de concedii medicale în condițiile în care angajați în jur de 6 milioane. Mai mult decât atât o să privim lucrurile şi dintr-o altă perspectivă, totuși concediu medical este un venit, s-a întâmplat ca concediu medical să fie mai mare decât salariul efectiv, deci trebuie să-l încadrăm ca un venit și cred că trebuie să fie impozabil, este firesc.
Pot să vă spun un singur lucru ca și instituție publică care are și atribuții de control începem o acțiune consistentă de control și în ceea ce privește eliberare concedilor medicale. Nu vrem să mai ajungem în situații în care spre exemplu un angajator cu 2 mii de angajați să depună concedii medicale în număr de 700 într-o singură lună, deci să cenzurăm acest mod de a elibera concedii medicale pentru că s-a întâmplat și cred că până la finalul anului vom avea foarte, foarte mult de lucru”.
Taxa de 10% îi vizează nu doar pe angajaţii cu contract individual de muncă, ci şi pe cei cu PFA-uri. Sunt scutite de la prevederile acestei ordonanţe persoanele care au suferit un accident de muncă sau care au deprins boli în timp ce se aflau la locul de muncă.