Cercetaţi pentru furturi din societăţi comerciale
Articol editat de Mirabela Afronie, 12 ianuarie 2015, 12:30 / actualizat: 13 ianuarie 2015, 7:34
Poliţiştii Secţiei 3 Timişoara efectuează cercetări faţă de două persoane bănuite că ar fi sustras bunuri din societăţi comerciale. În primul caz, este vorba de o femeie de 61 de ani. Aceasta a fost reţinută, în 10 ianuarie, de agenţii de pază ai unei societăţi situate în incinta unui complex comercial din Timişoara, după ce a trecut de casa de marcat având asupra sa mai multe produse alimentare şi cosmetice a căror valoare nu a fost achitată. Prejudiciul în valoare de aproape 200 de lei a fost recuperat în totalitate, bunurile fiind predate reprezentanţilor societăţii comerciale.
În aceeaşi zi, un bărbat de 39 de ani a fost reţinut de agenţii de pază ai unei societăţi comerciale, fiind depistat după ce a trecut de casa de marcat având asupra sa un aparat de nivelat cu laser a cărui valoare nu a fost achitată. Prejudiciul în valoare de 655 de lei a fost recuperat în totalitate, bunul fiind predat reprezentanţilor societăţii comerciale.
În ambele cazuri, oamenii legii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, cercetările fiind continuate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor în cauză.
PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN SOCIETĂŢI COMERCIALE, POLIŢIŞTII RECOMANDĂ:
Montarea de sisteme de pază şi alarmare este esenţială. În limita posibilităţilor, asiguraţi pază şi pe timp de noapte în magazine sau apelaţi la serviciile firmelor de profil!
Instruiţi-vă personalul! Angajaţii trebuie să cunoască regulile de bază ale meseriei de comerciant – modul de păstrare a valorilor monetare, vigilenţă în relaţiile cu publicul etc..
Aranjaţi vitrinele cu bunuri fără valoare (ex: carcase goale de casete audio-video, CD etc.), echipament electronic cu componente scoase!
Dacă vă prezentaţi produsele în vitrine (tejghele) din sticlă, acestea trebuie să fie fixate astfel încât să nu poată fi deplasate, scoase sau împinse. De asemenea, încuietorile să fie de bună calitate şi accesul la chei să fie controlat.
Obiectele de mare valoare pot fi protejate şi prin scoaterea acestora pe timpul nopţii din vitrine şi păstrarea lor într-un seif sau în alt loc bine asigurat.
Casele de bani de bună calitate pot proteja banii lichizi şi obiectele de mare valoare pe timpul nopţii, dar trebuie amplasate cât mai discret posibil, accesul la ele să fie cât mai greoi.
Depuneţi zilnic, la instituţiile financiare, la încheierea programului, sumele acumulate, dar schimbaţi-vă permanent traseul pe care îl parcurgeţi spre bancă şi ora de părăsire a magazinului!
Camerele de luat vederi cu circuit închis pot fi de mare ajutor la detectarea şi identificarea infractorilor.
(Alina Bradaci)