„Cer senin” pentru aviația din Caransebeș
Articol editat de Mirabela Afronie, 12 iunie 2014, 16:15
Unitatea Specială de Aviaţie, componentă a Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne și-a deschis porțile la Caransebeș. Activităţile privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Unităţii Speciale de Aviaţie au demarat la începutul anului 2013, iar eforturile depuse de conducerea MAI şi disponibilitatea administraţiei publice locale au condus la realizarea unei importante direcţii de acţiune prevăzută în Planul de implementare a Strategiei Dezvoltării Aviaţiei până în 2020.
Prin deschiderea acestei baze de aviație se reface statutul inițial pe care l-a avut aeroportul în 1969 ca un aeroport de intervenție precizează președintele Consiliului Județean Caraș-Severin Sorin Frunzăverde. Ulterior din 1975 au început zborurile de linie la Caransebeș. În realitate după șocul provocat în instituțiile militare.. determinarea Războiului Rece, România își revine și transformă aceste facilități, preponderent militare atunci când au fost construite, în facilități civile spune Sorin Frunzăverde.La Caransebeş, se va asigura acoperirea aeriană a zonei de SV a ţării, a frontierei externe a Uniunii Europene dintre România şi Serbia, atât terestră cât şi fluvială, precum şi a zonelor greu accesibile.
După ce în 1990 Ministerul Transporturilor a renunțat la administrarea aeroportului din Caransebeș iar în 2001 s-a închis unitatea de elicoptere de la Caransebeș, iată că 2008 s-a Ministerul Transporturilor a reînnodat firul zborului prin deschiderea unei filiale a Aeroclubului României iar astăzi Ministerul de Interne deschide o unitate de elită…sunt garanțiile că aeroportul va funcționa și va fi viabil, și va fi un element important în dezvoltarea economică a Banatului…prin tot ceea ce ține de această activitate zbor cargo, zbor de pasageri, aviație turistică…toate aceste sunt premizele unui viitor în aviație spune primarul Marcel Vela.
La ora actuală Inspectoratul General de Aviaţie are în componenţă 5 unităţi speciale, dispuse teritorial în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Tulcea şi acum Caransebeş. Panglica inaugurării de la Caransebeș a fost tăiată de către primarul Marcel Vela, președintele Consiliului Județean Sorin frunzăverde, prefectul județului Silviu Hurduzeu, comandantul unității Andree Andreaș și comandorul Marius Burtan din cadrul Inspectoratului General de Aviație.
În perspectivă, pentru finalizarea obiectivului ce vizează creşterea capacităţii operaţionale vor fi continuate procedurile pentru înfiinţarea Unităţii Speciale de Aviaţie Craiova.
(Cornelia Vlaicu)