Centrul Militar, jumătate de veac de existenţă
Centrul Militar Judeţean Caraş – Severin, fostul Comisariaţ, a împlinit jumătate de veac de la înfiinţare. La festivitate au luat parte oficialităţile administrative ale judeţului, Prefectul Matei Lupu, Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, şefi de instituţii deconcentrate, foştii comandanţi ai centrului, cadre militare în rezervă şi pensionate.
Articol editat de Caruntu Marius, 20 februarie 2018, 14:32 / actualizat: 20 februarie 2018, 17:49
Festivitatea a început cu intonarea imnului național fiind urmată de oficierea unui serviciu religios de către preotul Nicolae Petrișor. Comandantul CMJ, colonelul Ion Pasăre, a citit ordinul ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor: „La ceas aniversar, când sărbătoriți cinci decenii de activitate neîntreruptă, vă felicit și urez întregului personal militar și civil din structura centrelor militare multă sănătate, putere de muncă” se spune în Ordinul Ministrului.
A fost trecut în revistă și un scurt istoric al centrului militar. Astfel, începând cu primăvara anului 1968, centrul Militar Județean Caraș – Severin își stabilește garnizoana de reședință în municipiul Reșița, în actualul amplasament. La aceea dată, CMJ Caraș-Severin, se subordona, direct Marelui Stat Major, Direcția Organizare – Mobilizare, secția Centre-Militare. Din 1995, CMJ Caraș – Severin, a intrat, din nou, în subordinea Comandamentului teritorial Cluj-Napoca, iar din 2002, până în prezent, se subordonează Centrului Zonal Teritorial Timiș. În toți acești ani, la comanda CMJ s-au perindat 7 cadre cel mai longeviv fiind colonelul Marin Todescu, cu 13 ani la comanda CMJ în perioada 1968 – 1981.
Este demn de aminitit faptul că CMJ Caraș – Severin este continuatorul activității specifice desfășurate de Cercul de Recrutare Severin, cu reședința la Caransebeș în anul 1919, anul care a constituit începutul perioadei de organizare din punct de vedere militar a provinciilor unite cu Patria Mamă.
La eveniment, de la Centrul Zonal Timişoara a participat Şeful Statului Major Timiş, colonel Mihaela Ionescu. La finalul întâlnirii au fost înmânate diplome şi plachete aniversare, postului Teritorial Radio Reşiţa fiindu-i înmânată pentru excelenta colaborare avută cu Centrul Militar.
(Marius Căruntu)