Centenarul în imagini, la Bocşa
Articol editat de Casandra Silitra, 29 noiembrie 2018, 14:04
“Centenarul Marii Uniri, dar şi sfârşitul zilei conflagraţiei mondiale este un prilej de a arăta celor din jurul nostru pagini din istoria noatră naţională. […] Vor fi expuse fotografii cu personalităţile Bocşei, vor fi expuse, in premieră, câteva vederi din colecţia Constantin Gruescu dar şi din colecţia Tiberiu Popoviciu. De asemena vom avea informaţii extraordinar de complexe despre actul Marii Uniri de la Alba-Iulia.” A declarat pentru Radio Reşiţa, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, Dan Liuţ.
Cei care vor veni la vernisajul expoziţiei, vor avea posibilitatea de a vedea in premieră, vederi din colectia Constanti Gruecru. Constantin Gruescu (n. 12 aprilie 1924) s-a născut în comuna Dognecea, județul Caraș-Severin, fiind descendent a mai multor generații de mineri. A fost pasionat de mic de geologie, minerale și roci. Adunând cu pasiune toată viața exponate minerale, a întemeiat in 1945 Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului în localitatea Ocna de Fier (vechi centru minier din Munții Dognecei). În prezent, este membru al Societății Geografice Române și ghid al vizitatorilor în muzeul ce-i poartă numele, din propria casă.
De asemnea, expoziţia va cuprinde vederi şi din colecţia Tiberiu Popovici. Tiberiu Popoviciu (n. 16 februarie 1906, Arad – d. 29 octombrie 1975, Cluj-Napoca) a fost un matematician, profesor universitar, membru titular al Academiei Române.
Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României, celebrată anual ca zi națională din 1990. Sărbătoarea aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina ,Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.
Vernisajul acestei expoziţii va avea loc mâine, 30 noiembrie, începând cu orele 14.00 la Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa.
Casandra Butean