Centenarul în Caraș Severin
Caransebeș
Articol editat de Valentina Adam, 1 decembrie 2018, 17:52 / actualizat: 2 decembrie 2018, 13:33
În fața unui simbol al spiritualității caransebeșene și a unui vis împlinit a episcopului Miron Cristea, și anume Catedrala Episcopală Învierea Domnului, sute de caransebeseni au fost prezenti astazi pentru a marca Centenarul României.
Manifestările au debutat la ora 11.00 cu un Te Deum și un recital de cântece patriotice, urmate de alocuțiuni din partea oficialităților, parada dispozitivului de onoare și depunere de coroane la Crucea Identității și Demnității Naționale.
Caransebeșenii au fost invitați la un menu special compus din sarmale și vin fiert dar și să petreacă alături de ansamblul folcloric Doina Banatului.
Oravița
Orașul celui mai vechi teatru din România, Oravița a marcat Centenarul într-un mod inedit, o parada a motocicliștilor. Programul a debutat la ora 9.45 cu un Te Deum și depuneri de coroane în parcul Dragalina.
De la ora 11, orăvițenii s-au bucurat de un program artistic și de cântecele patriotice interpretate de fanfara Poliției de Frontieră, fanfara din Anina. N-au lipsit dansurile populare și ansamblurile Hora Carașului și Junii Caransebeșului. La final, cei prezenți s-au bucurat de tradiționala fasole cu ciolan.
Bocșa
Centenarul Marii Uniri a fost marcat şi la Bocşa cu mare fast! Administraţia locală a marcat cei o sută de ani de la Marea Unire alături de sute de cetăţeni care au dorit să simtă româneşte. Un adevărat spectacol a fost susţinut de ansamblurile folclorice din Republica Moldova, Republica Serbia, Ungaria, dar și din Reșița și Bocşa, marcând astfel o „nouă unire culturală românescă”.
Seria evenimentelor a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, urmat de depuneri de coroane şi alocuţiuni ale aleşilor locali şi dezvelirea plăcii comemorative cu numele bocșenilor participanți la Alba Iulia, la Marea Adunare Națională.
Pe platoul din spatele Casei Orășenești de Cultură a avut loc un spectacol artistic dedicat Centenarului ce a cuprins poezii patriotice, jocuri populare, muzică corală, populară, dar și de fanfară, un adevărat regal artistic, alături de tradiționala fasole cu afumătură, gătită la ceaun și servită caldă celor prezenți.
foto: Mircea Lepădat, John Gavrilescu, Casandra Butean