Celnic OHEEEI! Făşangul – un obicei vechi de peste o jumătate de secol, “înmormântat” festiv într-unul din cartierele Aninei
Dacă la Reșița s-au întâlnit sâmbătă, 3 februarie petrecăreţii la Balul mascat de Fășang al maghiarilor ce a ținut până târziu în zori, în satele croate din jurul Reșiței, a avut loc “mersul cu capra și mascații”, obiceiuri care i-au atenționat pe localnici că de miercuri – gata cu distracția şi voia bună! Începe Postul Mare la credincioşii de rit romano-catolic.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 februarie 2024, 09:00 / actualizat: 7 februarie 2024, 10:48
La Anina, chiar dacă germanii catolici nu mai reprezintă o comunitate foarte mare, ei au demonstrat şi anul acesta că ştiu să se distreze. Alături de alte etnii, dar şi de populaţia majoritară, românii, care le-au preluat obiceiurile și tradițiile, mascați și costumați, zeci de localnici, au defilat pe străzi, duminică, 4 februarie și au poposit din casă în casă în cartierul Celnic şi nu oricum, ci, în sunet de fanfară şi în aromă de gogoşi.
Alaiul a purtat cu el “păpușa de Fășang” – o momâie din cârpe vechi, denumită Johann, Michel, Valentin sau Mărţişor în funcţie de sezon, ce are rolul de a prelua toate relele lumii și frigul iernii. La final, aceasta este “înmormântată” festiv, iar prin această ceremonie simbolică, moartea şi viaţa, ajută primăvara să vină mai repede. Nu lipsesc din alai mirele, mireasa, popa, milițianul, diacul, crâsnicii, baba cloanța, dracii, vârcolacii și multe alte personaje.
Făşangul, care poate fi tradus ca şi carnaval, reprezintă un ceremonial de primăvară, al comunităţii catolice, cu dată mobilă, care are loc în fiecare an la intrarea în postul Paştilor, obicei legat de revenirea calendaristică a primăverii.
În cartierul Celnic al oraşului Anina, pregătirile de Făşang încep cu cel puțin o lună înainte de data fixată și fiecare participant caută să aibă cea mai originală mască și cel mai frumos costum, confecționat de el pe cât posibil, a declarat pentru Radio Reşiţa organizatorii evenimentului, Sonia Kugler, care a preluat şi susţine de peste 20 de ani, din fonduri proprii, acest eveniment cu o vechime de mai bine de o jumătate de secol.
Manifestările colorate dedicate Făşangului în Banatul de Munte se vor încheia sâmbătă, 10 februarie cu marele bal mascat de la Reşiţa, începând cu ora 19.00 în cunoscuta locaţie de pe drumul Lupacului.