[FOTO] Celebrul comentator sportiv Cristian Țopescu a murit!
Multe generații de români îl poartă în suflet, fiindcă profesionalismul de care a dat dovadă cucerea și educa totodată audiența. Cristian Țopescu era o personalitate marcantă care se dăruia cu pasiune profesiei sale. Mulți și-l amintesc fie din transmisiunile de la Olimpiade, Campionatele Mondiale și Europene de fotbal sau din emisiunile unde era invitat. Cristian Țopescu rămâne în patrimoniul național al jurnalismului sportiv românesc.
Articol editat de Cristina Corocan, 15 mai 2018, 16:58 / actualizat: 16 mai 2018, 11:18
Fiu al ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada din Berlin din anul 1936, Cristian Ţopescu i-a călcat pe urme tatălui, absolvind Şcoala de Grăniceri de la Oradea.
Cristian George Ţopescu s-a născut la 26 martie 1937, în Bucureşti şi a fost licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, promoția1970. A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti, între anii 1953-1964, unde a practicat hipismul. Dragostea pentru cai a moştenit-o, evidenţ de la tatăl său. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole în 1960 şi 1962.
„Visam să fiu sportiv fiindcă aveam exemplul tatălui meu care a fost un sportiv de valoare internaţională, participant la Jocurile Olimpice cu echipa hipică a României. Calităţile au apărut ulterior, când, după ce am debutat la 13 ani în concursurile hipice de sărituri peste obstacole, 10 ani mai târziu am câştigat titlul de campion naţional. Două titluri de campion naţional, în 1960 şi 1962, şi o dragoste de o viaţă pentru cai. După ce am cunoscut unii oameni, am iubit şi mai mult caii. Şi câinii”, mărturisea regretatul comentatorul sportiv.
Multe generații de români îl poartă în suflet, fiindcă profesionalismul de care a dat dovadă cucerea și educa totodată audiența. Cristian Țopescu era o personalitate marcantă care se dăruia cu pasiune profesiei sale. Mulți și-l amintesc fie din transmisiunile de la Olimpiade, Campionatele Mondiale și Europene de fotbal sau din emisiunile unde era invitat. Cristian Țopescu rămâne în patrimoniul național al jurnalismului sportiv românesc.
„Dacă ar putea da timpul înapoi, sunt sigură că ar face la fel, şi-ar da sufletul pentru profesia lui, pentru ţara lui, pe care n-a vrut niciodată s-o părăsească”,mărturisește fiica sa, Cristina Țopescu pe o pagină de socializare.
După retragerea din activitatea competiţională a deveniţ din 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă.
A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999). În lunga sa carieră de reporter şi comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat peste 200 articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum şi volumele „Steaua, performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi „Fair play” (2003). În anul 2002 a apărut pe piaţă biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată „Cristian Ţopescu — Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV” şi scrisă de Alexandru Răducanu.
A fost distins cu: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic „Colanul de Aur” (1998), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru „Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv. La 25 octombrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea). Regele Mihai I i-a conferiţ la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.
De foarte multe ori am plâns alături de Cristian Țopescu de bucurie,fiindcă a predat toată viața lui o lecție curată de patriotism cu eleganța celui ce te învăța să te bucuri pentru că ești român când câștigă sportivii tăi, dar să știi și să-i aplauzi pe adversarii lor cu aceeași delicatețe. Cristian Țopescu a plecat astăzi în Cer. Pentru ultima dată ne-a mai dat o lecție, aceea de a plânge… de tristețe.
Dumnezeu să-l odihnească ! Condoleanțe familiei!