Cele aproape 8 mii de posturi deblocate nu rezolvă în totalitate problemele cu lipsa personalului din Sănătate
Cele aproape 8 mii de posturi destinate cadrelor medicale, deblocate de Guvern la începutul acestei luni nu vor rezolva în totalitate problemele cu lipsa personalului din sistem, a declarat pentru Radio România Reşiţa preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor, Daniel Coriu. 26 de judeţe continuă să aibă în continuare personal medical insuficient, printre acestea se regăseşte şi judeţul Caraş-Severin care în maximum 10 ani riscă să rămână fără medici de familie.
Articol editat de Daiana Rosca, 30 ianuarie 2024, 06:25 / actualizat: 30 ianuarie 2024, 21:29
Profesorul Daniel Coriu apreciază însă decizia Ministerului Sănătăţii de a reduce birocraţia şi perioada de scoatere a posturilor la concurs.
„Avem deficit mare de medici și asistente și aceste zone suferă cel mai mult și vor suferi în continuare. Acum faptul că s-au deblocat posturi este o inițiativă bună dar este ca o picătură într-un ocean poate cel mai interesant este ceea ce a reușit să facă dl. ministru să reducă birocrația. Dacă înainte aveam nevoie de trei luni pentru angajare acum s-a redus perioada la un număr de zile, mult mai convenabil, cred că în jur de 20 de zile ceea ce arată că se poate, se poate și în România.
Este un lucru pozitiv pentru că nu de puține ori ne împiedicăm singuri în sistem şi ajungem să avem oameni pentru posturi dar până treceau acele 3 luni acea persoană pleacă și îşi găseşte de lucru în altă parte”.
Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflaţi în contract cu Casele de Asigurari de Sănătate, au vârsta de peste 60 de ani. În acelaşi timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situaţia rămâne alarmantă şi necesită măsuri concrete dar şi investiţii pentru atragerea cadrelor medicale în sistem.