Cel mai scump condiment din lume, cultivat în Banat
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 octombrie 2015, 17:00 / actualizat: 19 octombrie 2015, 18:18
Cel mai scump condiment din lume, şofranul, a început să prindă rădăcini în comuna gorjeană Bustuchin. Autorităţile locale şi conducerea unei cooperative agricole din Spania au realizat o plantaţie experimentală de şofran pe câteva sute de metri pătraţi, pe un teren din localitate. Cooperativa Agricolă „Valea Amaradiei – Catalonia“ va înfiinţa plantaţii de şofran, muri şi afini în judeţ. Dacă în ceea ce priveşte murele şi afinele nu ar avea deloc probleme cu adaptarea la clima locală, şofranul este o plantă extrem de sensibilă şi are nevoie de condiţii speciale pentru a creşte. Un kilogram de şofran ar fi cumpărat de spanioli cu 8.000 de euro. În funcţie de calitate şi zonă, şofranul se vinde cu preţuri între 4.000 şi 20.000 de lire sterline kilogramul. Pentru producerea unui singur gram de praf de condiment este nevoie de sute de fire. (RRA)
Sursa foto: agrofm.ro