Cei mai buni elevi la Matematică s-au întrecut într-un concurs de tradiție al UVT
La sfârșitul săptămânii trecute, la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, a avut loc cea de-a 32-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Memorialul Traian Lalescu”, organizat de Universitatea de Vest din Timișoara. La acest concurs participă elevii olimpici la Matematică din clasele V-XII din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, care s-au clasat pe primele cinci locuri la Olimpiada Județeană.
Articol editat de Radio Resita, 28 martie 2018, 08:32 / actualizat: 28 martie 2018, 11:40
Prima ediție a acestui prestigios concurs a avut loc în anul 1985, când s-au pus bazele unei competiții care să realizeze o etapă intermediară între faza județeană și cea națională a Olimpiadei de Matematică și care atrage, an de an, competitori valoroși. Concursul este patronat de Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, prin tradiție și este organizată în fiecare an, prin rotație, de câte un alt județ din cele patru, prin implicarea directă și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene. În fiecare an, profesorii corectori sunt cadre didactice care predau Matematică în învățământul preuniversitar și care au preocupări constante pentru formarea elevilor de elită și pentru promovarea performanței și excelenței în competițiile de Matematică.
Ediția din acest an de la Timișoara a reprezentat un mare succes, remarcându-se printr-o organizare impecabilă, sub coordonarea prof. Carmen Cerasela Bociu, director al Liceului Teoretic Grigore Moisil din Timișoara și a prof. Zeno Blajovan, Inspector Școlar de specialitate din Timiș. La concurs au participat 153 de elevi din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Din cele patru județe, au participat 32 de cadre didactice în calitate de evaluatori.
Subiectele de concurs și baremele de corectare au fost realizate de cadre didactice ale Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UVT. Autorii subiectelor au monitorizat și supervizat corectarea lucrărilor, asigurând calitatea acesteia.
Facultatea de Matematică și Informatică a UVT a oferit premii speciale elevilor care au obținut premiul I la clasele IX – XII și a susținut financiar cuantumul acestora. Pentru al doilea an consecutiv, s-a acordat „Premiul Gheorghe Eckstein”, acesta reprezentând un omagiu adus memoriei profesorului Eckstein, fost cadru didactic al UVŢ dispărut prematur în anul 2017.
Premianților din clasele IX-XII li se va recunoaște una dintre notele de admitere cu nota 10, la Concursul de admitere de la Facultatea de Matematică și Informatică.
Ada Botezan