Cei mai buni cârnaţi bănăţeni, preparaţi după reţete tradiţionale au fost degustaţi la Lovrin
Cei mai buni cârnaţi bănăţeni au fost degustaţi, în acest an, în comuna Lovrin din judeţul Timiş. Evenimentul „Degustarea cârnaţilor bănăţeni” sau „Worschkoschtprob” s-a desfăşurat joi, 22 februarie la ora 12.00 la Căminul cultural din localitate.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 februarie 2024, 17:00 / actualizat: 23 februarie 2024, 16:42
Succesul competiției a fost cel scontat pentru că nu mai puțin de 50 de probe de cârnați au fost depuse pentru a fi analizate de juriul format din 5 persoane, care a decis că cei mai buni au fost cei realizaţi de Christof Siller, un etnic german stabilit de mai mulți ani în Schweinfurt/ Germania.
”Sunt extrem de fericit pentru acest premiu, am venit special pentru concurs. Este prima dată când particip. Rețeta este una veche, de la bunicul meu, dar rețeta a fost puțin îmbunătățită pentru că soția mea e olteancă, așa că am pus puțin mai mult usturoi. Pentru cel mai bun cârnaț e nevoie și de condimentele bune, dar, mai ales de carnea de porc, care trebuie să aibă și acea grăsime, care dă gustul bun. Și mai contează cât de mult e uscat cârnațul. Vă spun că am cumpărat porc din gospodărie, trebuie să fie crescut acasă, pentru gustul cărnii. Am plătit aici mai mult pentru porc, decât aș fi plătit în Germania, dar acolo nu găsești așa ceva. Nemții din Germania nu știu să facă așa cârnați ca noi, așa cum sunt cârnații noștri bănățeni”, a declarat Siller pentru debanat.ro.
La eveniment, pe lângă oficialităţile prezente, a participat şi consulul Germaniei la Timişoara, E.S. Regina Lochner.
Ştirea iniţială:
Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează şi în anul 2024 această sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru comunitatea germană din Banat şi nu numai. Evenimentul din acest an este organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, cu Asociația FunkForum si Primăria respectiv Consiliul Local Lovrin.
La eveniment sunt aşteptaţi producători din întreg Banatul cu cât mai multe probe de cârnați de casă. Participanţii care se anunţă cu probe obţin câte o invitatie la eveniment, iar câştigatorii vor fi onorati cu distincţii şi diplome.
La eveniment pot participa, după o confirmare în prealabil: toţi cei interesaţi şi care aduc probe de cârnaţi la concursul organizat, cititorii ziarului şi sponsorii.
Scurt istoric al evenimentului:
Săptămânalul „Banater Zeitung” (BZ) continuă astfel o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiată de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) in perioada anilor 1970.
„Worschtkoschtprob” a fost inainte de 1989 o manifestare desfăşurată în redacţie unde cititorii aduceau la redacţie, pentru degustare și concurs („juriul degustător” fiind redactorii) mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.
Începând din anul 1995 publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – ne-a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. In urmă cu câţiva ani am decis să ajungem mai aproape de producătorii de cârnaţi din Banat, dar şi de cititorii ziarului german. Astfel – după ce mulți ani la rând evenimentul a avut loc doar la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timișoara ediţiile trecute şi în Sânnicolau Mare (2012), Lugoj, Sântana, Radna, Bocșa, Șag, Buziaș, Biled, Lenauheim, iar de anul trecut ne-am întors în capital cultural europeană Timişoara şi-anume la Casa Adam Müller-Guttenbrunn.
„Banater Zeitung” apare din anul 1993 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.
Surse: ADZ, debanat.ro