CCD Caraş-Severin organizează un curs de formare în acordarea primului ajutor, dedicat cadrelor didactice
În această perioadă, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin desfăşoară un nou curs de fromare, și anume acordarea primului ajutor.
Articol editat de Casandra Silitra, 20 februarie 2024, 10:18 / actualizat: 21 februarie 2024, 20:42
„În mediul școlar pot apărea, în orice moment, situații neprevăzute, precum accidente sau simple loviri, în care cadrul didactic trebuie să acționeze, oferind celor implicați primul ajutor, înainte de a ajunge la un cabinet medical sau, în cazuri mai grave, înainte de a ajunge la fața locului o echipă de intervenții a ambulanței. Lucru general recunoscut este că profesorii nu au competențele necesare de a interveni în asemenea cazuri, nici din punct de vedere teoretic, nici practic, care pot, în situații excepționale, chiar să facă diferența între viață și moarte„, transmit reprezentanţii CCD Caraş-Severin, intr-un comunicat de presă.
Pornind de la această premisă și punând în centrul preocupărilor sale copilul, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin vine în întâmpinarea nevoii de a pregăti cadrele didactice în direcția acordării primului ajutor printr-un program de formare organizat în două direcții: teoretică și practică. Astfel, cursul, intitulat Elemente de bază în acordarea primului ajutor, urmărește: familiarizarea cu prevederile legislative referitoare la acordarea primului ajutor; însușirea noțiunilor elementare de anatomie și fiziologie; dezvoltarea de competențe teoretice și practice în acordarea primului ajutor.
În cele 20 de ore de curs, formatorii Casei Corpului Didactic Caraș-Severin, în parteneriat cu voluntarii de la Crucea Roșie, vor aborda teme variate, precum: suportul vital de bază, primul ajutor în traumatisme, primul ajutor în diferite situații medicale. Un accent deosebit se va pune pe partea practică, prin care cadrele didactice să fie pregătite să ofere primul ajutor în situații de fracturi, leșin sau pentru persoane inconștiente, cu sau fără puls, să efectueze manevra Heimlich etc.
„Ne dorim să formăm peste două sute de cadre didactice până la finalul anului școlar. Primul curs a avut loc la sediul instituției noastre, urmând ca celelalte sesiune de formare să se deruleze în alte zone din județ, pentru a facilita participarea cât mai multor cadre didactice. Consider că acest curs este de importanță majoră pentru tot personalul care lucrează în sistemul educațional, întrucât o intervenție corectă, în situații limită, poate salva viața unui copil”, a declarat prof. Ionuț Gârtoi, directorul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin.
Primul curs de acordare a primului ajutor a avut loc la sediul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, iar următorul se va desfăşura în zona Oţelu Roşu, acolo existând o cerere mai mare din partea cadrelor didactice, ne-a mai transmis directorul instituţiei, Ionuţ Gârtoi.