Caz de meningită confirmat în Caraş-Severin
Un caz de meningită a fost confirmat în județul Caraș-Severin, la o fetiţă în vârstă de 7 ani. Aceasta a fost transportată de urgență la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Diagnosticul a fost confirmat de cadrele medicale de la Timişoara după efectuarea analizelor de laborator.

Articol editat de Daiana Rosca, 3 aprilie 2025, 15:43 / actualizat: 4 aprilie 2025, 9:31
În urma acestui incident, autoritățile locale și responsabilii unității de învățământ au luat măsuri urgente pentru a preveni răspândirea bolii.
Măsuri urgente luate de autorități
În urma diagnosticului confirmat, Direcția de Sănătate Publică a deschis o anchetă. De asemenea, au fost dispus măsuri de igienizare a unității de învățământ. Potrivit șefului DSP, Dănilă Miloş, cursurile vor fi suspendate vineri, 4 aprilie, pentru două dintre clasele școlii, ca măsură preventivă.
„Direcția de Sănătate Publică a recomandat să fie întrerupt procesul de învățare pentru toți contacții fetiteţi de 7 ani, deocamdată doar două clase, dar în situația în care medicul școlar identifică alți contacţi va fi extinsă restricția și pentru alți copii”.
Identificarea contacților și monitorizarea acestora
Medicul școlar Ema Bădescu va identifica toți contacții direcți ai elevei și îi va monitoriza clinic pentru a preveni răspândirea meningitei. Deocamdată, măsurile de restricție sunt valabile doar pentru două clase. Însă în funcție de evoluția situației și de identificarea altor contacți, restricțiile ar putea fi extinse. DSP Caraș-Severin va colabora în continuare cu Spitalul de Urgență Louis Țurcanu din Timișoara pentru a urmări evoluția stării de sănătate a pacientei și pentru a implementa măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.
Starea pacientei și tratamentele aplicate
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii Louis Țurcanu, Iulia Bagiu, fetița a fost internată în serviciul de terapie intensivă și este în continuare intubată. Diagnosticată cu meningococ, o formă de meningită de origine bacteriană, aceasta beneficiază de îngrijiri medicale de specialitate. În urma efectuării analizelor de laborator și a unei puncții de recoltare de lichid cefalorahidian, diagnosticul a fost confirmat prin biologie moleculară. Echipa medicală de la Ţurcanu a aplicat toate protocoalele de tratament specifice pentru acest tip de afecțiune, iar evoluția pacientei este atent monitorizată.
„În momentul de față, pacienta este internată în serviciul de terapie intensivă. Este în continuare în stare gravă. Echipa medicală a aplicat de urgență toate protocoalele de investigație și tratament specifice pentru acest tip de afecțiune. Evoluția sa este atent urmărită de specialiștii spitalului și vom reveni cu informații suplimentare în legătură cu evoluția pacientei. Deci acest diagnostic se confirmă!”
În urma confirmării acestui caz directorul şcolii, Ileana Pomoja a luat măsuri imediate pentru prevenirea răspândirii bolii. Deși protocolul DSP indică doar dezinfectarea sălilor de clasă unde copilul a avut activități, în colaborare cu Primăria Reșița, s-a decis igienizarea întregii clădiri, inclusiv coridoarele și toalete. Cursurile vor fi suspendate doar pentru două clase, respectiv pentru elevii din clasa fetei și cei care au participat la programul after-school, ne-a transmis Ileana Pomoja, directorul Şcolii Gimnaziala Nr.7 ,
„Am hotărât împreună cu Primăria Reșița, către ei am făcut adresă să dezinfectăm toate sălile de clasă și coridoarele, și toaletele, adică tot corpul de clădire, gândindu-ne că până la urmă e mai bine și pentru siguranța copiilor și pentru liniștea părinților. Așa că mâine la ora 12:00 va fi dezinfectat tot corpul de clădire. Cursurile suspendate sunt doar la cele două clase”.
Prevenirea răspândirii bolii: măsuri de igienă și protecție
Meningita este o boală infecțioasă gravă care poate duce la complicații severe, mai ales în rândul copiilor. În aceste condiții, autoritățile recomandă părinților și cadrelor didactice să respecte măsurile de igienă personală, să asigure o igienă riguroasă a spațiilor școlare și să monitorizeze atent orice semn de boală la copii. De asemenea, vaccinarea rămâne una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a infecțiilor meningococice.