Cascada Bigăr, afectată de ploi şi zăpadă
Articol editat de Mirabela Afronie, 11 ianuarie 2015, 10:16
Cascada Bigăr, desemnată cea mai frumoasă cădere de apă din lume, are de suferit de pe urma ploilor şi topirii zăpezii, care au dus la creşterea debitului. Există posibilitatea ca apa să afecteze muşchiul care acoperă stânca şi o face unică. Aceeaşi poveste s-a repetat şi în toamna anului trecut când întreg judeţul Caraş-Severin a fost lovit de inundaţii. Atunci, stratul de muşchi ce acoperă stânca a fost deteriorat de o viitură puternică, însă ulterior s-a refăcut şi cascada Bigăr a rămas la fel de frumoasă.
De asemenea, la începutul anului, turiştii au putut vedea cascada Bigăr învăluită într-o perdea de gheaţă. Temperaturile scăzute au transformat şiroaiele de apă în fire de cleştar.
Cascada Bigăr, „prinţesa” Banatului Montan, a fost înființată în anul 1982 ca şi rezervaţie naturală, iar din 2000 a fost declarată arie protejată de interes naţional. În trecut a fost numită şi Cascada Coronini, după fostul guvernator al Banatului, din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini – Cronberg. Înaltă de aproximativ şapte metri, cascada este alcătuită din tuf calcaros „brodat” cu lacrimi cristaline, precum o ţesătură populară bănăţeană, cu fir fin de borangic. Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă, învelit de un muşchi verde, apa se prelinge dantelat şi mângâiată de razele soarelui şi când nu te aştepţi, dă naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă. Pare a fi rochia miresei muntelui. Iarna, ţurţurii de gheaţă formează aşa-numitul Palat de Cleştar. (Mirabela Afronie)
Sursa foto: Nicolai Dimitrie Vladulescu