Casa mea este sub cerul liber, spune reșițeanul care trăiește de 8 ani lângă ghenă
Articol editat de Cristina Corocan, 2 noiembrie 2016, 09:43
Anotimpul rece îşi intră în drepturi şi este din ce în ce mai greu pentru cei care nu au un acoperiș deasupra capului să trăiască pe străzi. Temperaturile au scăzut mult în ultima perioadă, mai ales pe timpul nopții, dar ei oamenii străzii sunt tot acolo…pe sub poduri, în subsolurile blocurilor, lângă ghena de gunoi, așa cum este cazul acestui cetățean, care trăiește pe stradă, în Reșița, de 8 ani. L-am găsit la prima oră a dimineții lângă containere de gunoi, cu trei geci pe el, dar susținând că frigul nu-l afectează și că preferă să trăiască liber:
”Am un pat aici, am câinele și alte lucruri utile. Stau lângă lângă ghenă și adun PET-uri, pe care le vând cu 6,5 bani pe kg, la o firmă de colectare din cartierul Doman. Sunt sănătos, mă încălzesc cu ”antigel”. Aici e casa mea, aici mănânc, mă odihnesc. Am fost odată la adăpost la Caransebeș, dar nu mi-a plăcut. Vin acolo tot felul de persoane, care n-au tot timpul cele mai bune intenții. Am auzit că a decedat un om al străzii în Reșița, știam cine este, dar cred că a murit fiindcă nu se îngrijea. Mai cunosc și alții ca mine, care trăiesc sub cerul liber. Eu când nu am de mâncare, muncesc cu ora la anumite persoane sau firme, transport moloz, mobilă, fac tot felul de treburi. Primesc în schimb bani, mâncare, băutură, țigări.
L-am lăsat stand singur pe un fotoliu, probabil abandonat de cineva la ghenă.L-am întrebat cu cine mai schimbă o vorbă și mi-a spus că tot timpul vorbește cu…Cel de Sus, cu Dumnezeu.
Are 4 copii, toți plecați în străinătate și care au uitat de el,nu i-au trimis niciun leu, iar soția i-a murit cu câțiva ani în urmă.
Singurul centrul din Caraş-Severin, unde sunt găzduite persoane fără adăpost este cel de la Caransebeş, despre a cărui activitate ne vorbește directorul acestuia, Ștefan Cocoroiu:
”Noi suntem pregătiți să acordăm trebuințele de bază pentru persoanele fără adăpost sau aflate în tranzit,inclusive pentru cei din Caraș-Severin. De 7 ani de Centrul Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost Caransebeș oferă gratuit: hrană, adăpost și consiliere: juridică,socială și psihologică. Persoanele aflate în dificultate și fără un acoperiș deasupra capului sunt așteptate 24 de ore din 24 la centru. Instituția are o capacitate de 80 de locuri. De la începutul anului peste 260 de persoane au tranzitat centrul, iar acum la Caransebeș se află 35 de beneficiari. Perioada maximă de ședere în Centru este de un an, maxim doi în cazuri excepționale. În tot acest timp trebuie să coopereze cu personalul Centrului, pentru a încerca să se încadreze în câmpul muncii.”
Câteva persoane au fost încadrate în muncă și alte două au fost îndrumate către un azil de bătrâni. Persoanele care beneficiază de serviciile Centrului au vârsta cuprinsă între18 și 65 de ani.
Mamelor cu copii le este acordat numai ajutor de urgență, deoarece la dispoziția acestora se află în județul Caraș-Severin Centrul de minori cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani de la Reșița și Centrul Maternal al Episcopiei Caransebeșului. Acestea oferă servicii de specialitate pentru o mamă cu un copil , rămași pe drumuri.
Cristina Corocan