Casa Albă: „Viitorul României şi relaţia României cu Statele Unite sunt foarte, foarte luminoase”
Viitorul României şi relaţia României cu Statele Unite ale Americii sunt foarte, foarte luminoase, se arată într-un comunicat difuzat marţi de Casa Albă, cu ocazia vizitei de lucru pe care preşedintele Klaus Iohannis o efectuează în SUA.
Articol editat de Casandra Silitra, 21 august 2019, 07:18
Potrivit sursei citate, preşedintele Trump l-a primit la Casa Albă pe omologul său român pentru „a reafirma şi celebra parteneriatul strategic puternic dintre cele două ţări”.
România, care „sărbătoreşte 30 de ani de libertate şi democraţie în 2019”, continuă să înregistreze „mari progrese în depăşirea moştenirii comunismului„, se menţionează în comunicat.
În contextul în care Statele Unite şi România au o relaţie din ce în ce mai importantă în domeniile securităţii, energiei, nuclear civil şi cibernetic de care beneficiază ambele, „cele două ţări ale noastre vor continua să lucreze împreună pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi pentru a îmbunătăţi şi mai mult parteneriatul nostru economic şi energetic”, potrivit comunicatului.
Preşedintele Donald Trump intenţionează să extindă legăturile dintre cele două ţări, „sprijinind eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver” de renunţare la viză, „în conformitate cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite”, se arată în Comunicatul Casei Albe.
Printre altele, Casa Albă notează că „România este un aliat valoros al NATO ce sprijină eforturile de securitate ale Statelor Unite şi internaţionale în regiune şi la nivel global”.
„Marcând 15 ani de la aderarea la Alianţă, România s-a dovedit a fi un aliat puternic al NATO şi îşi îndeplineşte angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB-ul său pentru cheltuielile de apărare”, mai notează Casa Albă, subliniind că „România a oferit una dintre cele mai mari contribuţii cu trupe la misiunea NATO în Afganistan şi a sprijinit misiunile din Kosovo, Bosnia şi coaliţia anti-ISIS”.
„Militarii noştri lucrează împreună pentru a consolida descurajarea pe Flancul Estic al NATO” şi, „în urma unei întâlniri anterioare cu preşedintele Trump, România îşi modernizează armata cu mai multe sisteme americane, inclusiv sisteme de apărare şi antirachetă Patriot”, se subliniază în comunicatul Casei Albe.
„România găzduieşte o prezenţă rotativă de aproximativ 1.000 de militari americani, precum şi un sit Aegis Ashore al Statelor Unite care sprijină sistemul de apărare antirachete balistice al NATO”.
De asemenea, „România se angajează să colaboreze cu Statele Unite pentru a combate ameninţările de cibersecuritate pe care le reprezintă furnizorii chinezi în reţelele 5G”, potrivit comunicatului Casei Albe.
„Statele Unite vor lucra cu România pentru îmbunătăţirea climatului său de investiţii şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale”, se mai arată în comunicat, care notează că „aceste eforturi vor creşte oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor spori prosperitatea poporului român şi vor îmbunătăţi securitatea energetică în toată regiunea”.
„România susţine eforturile administraţiei Trump de diversificare energetică în Europa, care reduc dependenţa ţărilor europene de sursele de energie ruseşti”, notează Casa Albă în comunicatul citat, adăugând că „România s-a opus Nord Stream II şi altor proiecte de conducte ce cresc dependenţa Europei faţă de Rusia”.
„Statele Unite şi România sunt susţinători puternici ai Iniţiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru creşterea accesului la piaţa energetică şi securitate”, conchide comunicatul publicat pe pagina de internet a Casei Albe.
Sursa – agerpres.ro