Carne de miel proaspătă pentru masa de Paște, direct de la fermierii locali, în Piața Reșița Nord
Cărășenii care își doresc carne de miel proaspătă pentru masa tradițională de Paște o pot cumpăra direct de la crescătorii locali, în singurul centru autorizat temporar de sacrificare din județ. Acesta este amenajat în Piața Agroalimentară Reșița Nord și funcționează zilnic între orele 7.00 și 17.00, până sâmbătă, 19 aprilie inclusiv.
Tradiție păstrată: mielul de Paște, preferat de reșițeni

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 aprilie 2025, 18:00 / actualizat: 16 aprilie 2025, 20:29
Tradiție păstrată: mielul de Paște, preferat de reșițeni
Obiceiul de a avea miel pe masa de Paște este respectat cu sfințenie de multe familii din Caraș-Severin. Crescătorii de ovine au venit încă de la primele ore ale dimineții, iar mulți dintre ei au vândut toată marfa până la prânz.
Fermierul Doru Crăciun, din comuna Goruia, spune că a fost prima zi în care autoritățile le-au permis sacrificarea și vânzarea mieilor direct în piață. “Kilogramul costă 50 de lei, ca și anul trecut. Oamenii au fost interesați și au cumpărat. Unii preferă mielul întreg, alții iau pe jumătate sau un sfert. Cei din Reșița au cerut miei mai mici, de 7-8 kilograme, în loc de cei clasici, de 12-15 kilograme”, a explicat fermierul.
Piața, o alternativă preferată în fața supermarketurilor
Deși prețul de 50 lei/ kg este considerat de unii cumpărători destul de ridicat, aceștia aleg totuși să cumpere din piață, unde pot vedea și alege produsul dorit, beneficiind de carne proaspătă, direct de la sursă. Mulți spun că este o cheltuială pe care o fac o dată pe an, în numele tradiției.
“Facem tot posibilul să cumpărăm miel, pentru că așa este obiceiul de Paște”, spune un cumpărător. “Femeile pregătesc mesele acasă, iar bărbații ies la cumpărături. Am luat o jumătate de miel – e scump, dar merită. Dacă nu poți lua un miel întreg, măcar o bucată să ai pe masă”.
Programul centrului de sacrificare a mieilor în Reșița
Locație: Piața Agroalimentară Reșița Nord
Program: Zilnic, între orele 7:00 – 17:00
Perioadă: Până sâmbătă, 19 aprilie inclusiv
Carnea de miel pentru Paște rămâne un simbol al sărbătorii, iar mulți reșițeni aleg să sprijine fermierii locali cumpărând produse autohtone. Alegerea pieței în locul supermarketurilor este motivată de calitatea, prospețimea și încrederea în producătorii locali.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro