[AUDIO] Cârnaţii de capră ca la Soceni – al 5-lea produs tradiţional atestat de MADR în Caraş-Severin
Şapte noi preparate româneşti din carne, au fost atestate recent drept produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în trei judeţe din România.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 august 2019, 17:00 / actualizat: 16 august 2019, 8:59
În Caraș-Severin atestatul a fost acordat cârnaților din carne de capră ca la Soceni, a declarat pentru Radio Reşiţa purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură, Liviu Munteanu:
„Cel de-al cincilea produs tradiţional din Caraş-Severin a fost atestat. Astfel cârnaţii din carne de capră ca la Soceni au fost înscrişi în Registrul Naţional al produselor tradiţionale. Producătorul Ioan Păun din Soceni, comuna Ezeriş era deja cunoscut în târgurile judeţului Caraş-Severin şi nu numai pentru că a participat de câteva ori chiar la Târgul Internaţional INDAGRA de la Bucureşti, astfel încât s-a hotărât să-şi ateste produsul tradiţional pentru că deţine efective de caprine, fiind în acest fel unul dintre cei mai activi mici producători de produse realizate în casă. Spuneam că este al cincilea produs pentru că avem deja 4 consacrate şi atestate tradiţional îm judeţul Caraş-Severin, toate vin din Bocşa, este vorba de sortimente pe bază de ciuperci, de fasole, de vinete şi o salată mixtă bănăţeană de ciuperci şi legume. Acesta al cincilea produs, cârnaţii ca la Soceni utilizează carne de capră la care se adaugă pulpă de porc, iar restul ingredientelor: usturoi, ardei iute din producţia proprie, sare, piper. Tradiţionalitatea este dată de vechimea reţetei, modul de preparare şi de produs„.
Amintim că, celelalte 6 preparate româneşti atestate de Ministerul Agriculturii sunt produse fabricate în judeţele Buzău şi Galaţi.
În urmă cu câțiva ani, în Caraş-Severin existau peste 30 de produse tradiționale, dar din 2013 când Ministerul Agriculturii a introdus criterii stricte de acreditare, numărul acestora a scăzut simțitor.
Sursa foto:caon.ro