Cărăşenii, păstrători ai tradiţiilor s-au înghesuit să cumpere miel înainte de Paştele catolic, deşi spun că preţul este exagerat
Sărbătorile pascale sunt mult mai scumpe anul acesta și probabil mai sărace în meniuri tradiționale pentru majoritatea cărăşenilor pentru că mielul, înainte de Paștele catolic se vinde chiar şi cu 50 de lei kilogramul.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 martie 2024, 16:00 / actualizat: 29 martie 2024, 22:47
La singurul centru temporar de sacrificare a mieilor din Caraş-Severin, autorizat de Direcţia Sanitar-Veterinară în Piaţa Agroalimentară Reşiţa Nord, şi ea cu probleme de pe urma controalelor Protecţiei Consumatorilor, un singur crescător de ovine din judeţ îşi prezenta marfa vineri dimineaţă:
„Mă numesc Crăciun Doru, sunt din Goruia, am venit la piață pentru Paștele catolic şi sper să meargă ceva. Kilogramul este de 50 de lei, dar dau și pe bucată sau cum dorește clientul așa îi dau și un sfert și jumăte cum dorește. Mieii sunt mici, au până la nouă-zece kilograme că au fost fătaţi mai târziu. Se pare că solicitări sunt pentru că stă lumea la rând și sper să și treacă pentru că astăzi am deschis până la șase și vin şi mâine dimineață de la opt jumătate-nouă până trec toţi. Astăzi am adus cincisprezece-douăzeci de miei, tot aşa voi aduce şi sâmbătă. Sunt singurul fermieri care am solicitat să pot desface carne de miel de Paştele catolic„.
Oierii spun că, inflația i-a obligat să vină în pieţe cu un preț mai mare, iar cumpărătorii, pentru că sunt păstrători de tradiţii şi nu concep masa de Paşti fără carne de miel, se conformează cerinţelor dacă vor să o consume duminică:
„Am venit să iau un miel, dar prețul e mare, cincizeci de lei kilogramul, mi se pare mult. Aş fi dat 35, dar nu mai mult. Nu am Paştele acum, dar păstrez tradiţia„.
„Avem Paştele duminică, e tradiţie. Am luat în fiecare an şi voi lua şi anul acesta, deşi e foarte scump, dar sunt Paştile şi trebuie să avem miel pe masă„.
„Acum dacă am pornit-o trebuie să luăm. Nu se poate Paşte fără miel. Cumpăr mai puţin, o jumătate de carcasă ca să am și de Paștele ortodox„.
Dacă creştinii catolici au închis ochii şi au băgat mai adânc mâna în buzunare, cei ortodocşi speră ca de Paștele de rit răsăritean mieii să fie mai ieftini, însă cei mai mulți sunt conștienți că prețurile au șanse mici să scadă, astfel că se gândesc că și anul acesta vor lua doar cât să consume la o masă.
Amintim că, Piaţa Agroalimentară Reşiţa Nord este deschisă vânzătorilor de legume, carne şi peşte şi urmează ca şi raionul de produse lactate să fie din nou accesibil cumpărătorilor din acest sfârşit de săptămână, după ce comisarii de la Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin au închis temporar spaţiul pe fondul abaterilor privind curăţenia.