Ascultă Radio România Reșița Live

Caraș-Severin: unul dintre județele cu cea mai eficientă gestionare a resurselor în îngrijirea diabetului din România

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a lansat sâmbătă la Reşiţa ediția inaugurală a Conferințelor Regionale ale SRDNBM.

Caraș-Severin: unul dintre județele cu cea mai eficientã gestionare a resurselor în îngrijirea diabetului din România, conform datelor Societãții Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Caraș-Severin: unul dintre județele cu cea mai eficientă gestionare a resurselor în îngrijirea diabetului din România

Articol editat de Daiana Rosca, 15 februarie 2025, 17:43 / actualizat: 16 februarie 2025, 20:44

Caraș-Severin: unul dintre județele cu cea mai eficientã gestionare a resurselor în îngrijirea diabetului din România, conform datelor Societãții Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Diabetul zaharat reprezintă o importantă problemă de sănătate publică la nivel global, din cauza impactului său asupra vieții și calității vieții pacienților, a complicațiilor severe pe care le poate produce în lipsa unui control eficient, precum și a costurilor societale pe care le generează. O afecțiune metabolică cronică, diabetul zaharat este caracterizat prin valori crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie), cauzate fie de o producție insuficientă de insulină de către pancreas (diabet de tip 1, numit și insulinodependent), fie de o utilizare ineficientă a insulinei de către organism (diabet de tip 2).

Conform Federației Internaționale de Diabet, diabetul zaharat afecta, în 2021, nu mai puțin de 537 de milioane de adulți la nivel mondial. Fără măsuri eficiente de prevenție, specialiștii estimează o creștere alarmantă a prevalenței bolii: 643 de milioane de cazuri până în 2030 și 783 de milioane până în 2045.

Diabetul zaharat în România și județul Caraș-Severin

În România, potrivit studiului epidemiologic PREDATORR derulat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în perioada 2012-2014, 11,6% dintre adulți suferă de diabet, iar 16,5% se află în stadiul de pre-diabet. Totuși, datele oficiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate indică faptul că aproximativ 1,3 milioane de persoane urmează tratament pentru diabet prin Programul Național de Diabet Zaharat, reprezentând 6,46% din populația totală a României, conform celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică. Astfel, estimările indică, la nivel național, aproximativ 980.000 de persoane care ar avea diabet, însă nu sunt diagnosticate, echivalent cu 5.14% din populație. Această cifră se înscrie în tendințele internaționale de a exista, din cauza simptomatologiei reduse la debutul diabetului, câte un pacient care trăiește cu diabet și nu este diagnosticat la fiecare pacient diagnosticat cu diabet, a declarat la Reşiţa prof. Maria Moţa:

Referitor la numărul de pacienți diagnosticați cu diabet, în județul Caraș-Severin, acesta este la sfârșitul anului 2024 de 23.422 persoane, reprezentând  – 7,4%, din totalul populației, însă estimările specialiștilor arată că numărul real este mai mare.

Aproximativ 7,9% din cazurile de diabet ar fi nediagnosticate, poziționând astfel județul Caraș-Severin în rândul județelor cu cea mai bună performanță (locul 4 național) în depistarea precoce a diabetului din țară, după Bihor, Hunedoara și Timiș, demonstrând astfel la nivel de întreg sistem de sănătate o foarte bună gestionare a resurselor în ceea ce privește îngrijirea și depistarea diabetului, precum și o foarte bună colaborare a profesioniștilor în domeniul sănătății implicați în depistarea precoce a diabetului – medici diabetologi alături de medicii din alte specialități medicale.

Accesul la servicii medicale de specialitate în județ este relativ limitat din cauza numărului mic de diabetologi dar eforturile şi implicarea acestora se văd susţine preşedintele Colegiului Medicilor din Caraş-Severin, Daniel Popovici. Acesta a mai declarat că şi medicii de familie se implică şi încearcă pe cât posibil să trateze complicaţiile diabetului:

Una dintre problemele majore din Caraș-Severin este numărul redus de medici diabetologi raportat la populație. În județul Caraș-Severin se estimează că există un diabetolog la 47.243 de locuitori ai județului. Numărul mediu de pacienți din județul Caraș-Severin tratați de un medic diabetolog este de 3568 pacienți, sugerând un acces relativ limitat față de regiunile cu cel mai facil acces la servicii de specialitate, de pe teritoriul țării noastre: Municipiul București – 868 pacienți/medic diabetolog; Iași – 786 pacienți/medic diabetolog; Cluj – 810 pacienți/medic diabetolog. 

La întâlnirea de la Reşiţa a participat şi conf. dr. Anca Pantea Stoian, preşedintele Comisiei de diabet, nutriţie şi boli metabolice a Ministerului Sănătăţii, cea care a dat asigurări că se fac în continuare demersuri la nivel central pentru a creşte accesul pacientului la un diagnostic corect şi la tratament rapid care să ţină boala sub control şi să nu afecteze calitatea vieţii bolnavului:

Prevenția diabetului zaharat tip 2 și a progresiei bolii – ce putem face?

În lupta cu diabetul zaharat tip 2, măsurile de prevenție sunt esențiale pentru a limita creșterea numărului de cazuri. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala:

  • Alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, cu un consum redus de zahăr și grăsimi saturate;
  • Activitate fizică regulată;
  • Menținerea unei greutăți corporale optime;

Pentru persoanele deja diagnosticate, pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, respectarea planului de îngrijire, stabilit de către medicul diabetolog, este vitală pentru prevenția, respectiv întârzierea instalării complicațiilor asociate care pot apărea odată cu progresia afecțiunii.

Un rol important în informarea populaţiei în legătură cu această afecţiune o au şi specialiştii Direcţieiei Judeţene de Sănătate Publică din Caraş-Severin. Nu doar că monitorizează cu atenţie evoluţia acestei boli ci sunt alături de comunitate ori de câte ori au ocazia. Despre cazurile noi apărute în 2024, purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:

Conferințele Regionale ale SRDNBM – o nouă inițiativă lansată de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în sprijinul luptei împotriva diabetului

„Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) și-a asumat angajamentul de a sprijini medicii diabetologi din întreaga țară prin facilitarea accesului la educație medicală continuă, care să contribuie la dezvoltarea practicii de zi cu zi, în beneficiul pacienților. Prin organizarea Conferințelor Regionale, SRDNBM își propune să vină mai aproape de membrii săi,  medici care activează în afara marilor centre universitare, sprijinind schimbul de cunoștințe și bune practici.

Prima din seria acestor conferințe este organizată la Reșița, iar pe lângă componenta de educație medicală dedicată medicilor include și o importantă parte de conștientizare și informare cu privire la problematica diabetului, adresată populației generale. Ne dorim astfel să deschidem calea spre o colaborare mai strânsă între medicii diabetologi, autoritățile publice și decidenții din domeniul sănătății, dar și să sprijinim dezvoltarea colaborării interdisciplinare între medicii diabetologi și a celor din specialități conexe, un element fundamental pentru o îngrijire adecvată a persoanelor cu diabet”, a declarat Prof. Univ. Dr. Bogdan Timar, Președintele SRDNBM.

Chiar dacă sunt puţini la număr, medicii diabetologi din Caraş-Severin sunt implicaţi şi de cele mai multe ori consultă şi peste 100 de pacienţi pe zi, o recunoaşte şeful secţiei de Diabeet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Caius Diaconescu:

În ultimii ani, un rol important în descoperirea persoanelor cu diabet şi prediabet l-a avut şi tânărul medic diabetolog Mihaela Dalea, cea care a organizat împreună cu Lions Reşiţa Kindness foarte multe acţiuni gratuite de testare a glicemiei atât în mediul urban dar mai ales în mediul rural şi în zonele izolate din Caraş-Severin. Cu dedicare şi empatie Mihaela Dalea a fost alături de comunitate, a organizat tabere pentru copiii diabetici şi le-a dăruit aparate şi senzori pentru monitorizarea glicemiei.

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a lansat Conferințele Regionale ale SRDNBM, o platformă de educație medicală pentru specialiștii din domeniul diabetului zaharat care activează în afara municipiilor-centre universitare de medicină. Proiectul vizează îmbunătățirea practicii medicale din aceste regiuni, pentru creșterea calității îngrijirii acordate persoanelor cu diabet zaharat.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

“Forever ELVIS” – Concert tribut pentru Regele Rock & Roll-ului, la Reșița
Evenimente luni, 10 februarie 2025, 21:54

“Forever ELVIS” – Concert tribut pentru Regele Rock & Roll-ului, la Reșița

Pe 11 martie, iubitorii muzicii lui Elvis Presley sunt invitați la un spectacol de excepție, unde Reșița va vibra pe acordurile inconfundabile...

“Forever ELVIS” – Concert tribut pentru Regele Rock & Roll-ului, la Reșița
La Bouche pe scena Timișoara Music Awards Festival 2025!
Evenimente duminică, 9 februarie 2025, 09:37

La Bouche pe scena Timișoara Music Awards Festival 2025!

Legendara trupă Eurodance La Bouche va urca pe scena Timișoara Music Awards 2025 Timișoara devine epicentrul muzicii internaționale între 23 și...

La Bouche pe scena Timișoara Music Awards Festival 2025!
Revelația acestei stagiuni a Teatrului de Vest, spectacolul Sub apă are o nouă reprezentație
Evenimente joi, 6 februarie 2025, 14:12

Revelația acestei stagiuni a Teatrului de Vest, spectacolul Sub apă are o nouă reprezentație

Teatrul de Vest din Reșița continuă să impresioneze publicul cu revelația acestei stagiuni: spectacolul „Sub apă” care va avea o nouă...

Revelația acestei stagiuni a Teatrului de Vest, spectacolul Sub apă are o nouă reprezentație
Lansare de carte la Reșița: „Oameni din Banatul istoric la răscrucea vremurilor”
Evenimente miercuri, 5 februarie 2025, 13:07

Lansare de carte la Reșița: „Oameni din Banatul istoric la răscrucea vremurilor”

Luni, 10 februarie 2025, de la ora 16:00, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, va avea loc lansarea volumului „Oameni din Banatul istoric la...

Lansare de carte la Reșița: „Oameni din Banatul istoric la răscrucea vremurilor”
Evenimente joi, 30 ianuarie 2025, 12:18

Teatrul de Vest ne oferă un weekend ”Sub apă”! O premieră absolută interzisă tinerilor sub 14 ani

Teatrul de Vest deschide noua stagiune într-un mod absolut original, cu un spectacol scris de un actor plecat din Reșița, despre o legendă...

Teatrul de Vest ne oferă un weekend ”Sub apă”! O premieră absolută interzisă tinerilor sub 14 ani
Evenimente sâmbătă, 25 ianuarie 2025, 10:33

Idei romantice pentru zilele îndrăgostiților la Visit Timișoara

Visit Timișoara a pregătit peste 230 de modele diferite de cărți poștale cu Timișoara, dar și cu imagini romantice, pentru timișorenii și...

Idei romantice pentru zilele îndrăgostiților la Visit Timișoara
Evenimente marți, 21 ianuarie 2025, 22:15

Radio Reșița – lider absolut în Banat

Radio Reșița confirmă încă o dată statutul de lider incontestabil în Banat, conform datelor din cel mai recent val de audiențe radio realizat...

Radio Reșița – lider absolut în Banat
Evenimente marți, 21 ianuarie 2025, 16:50

Posturile Radio România, în topul preferinţelor ascultătorilor

Posturile Radio România ocupă 24,1% din timpul total de ascultare la nivel național, fapt care plasează Societatea Română de...

Posturile Radio România, în topul preferinţelor ascultătorilor