Caraș – Severin: TMK Hydroenergy Power pune în funcțiune „primul sistem plutitor de energie fotovoltaică din România, de scara mare” pe Lacul Grebla
TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, a dezvoltat pe lacul de liniștire al hidrocentralei Grebla primul sistem plutitor de energie fotovoltaica, care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual, arată un comunicat de presă al companiei.
Articol editat de Valentina Adam, 30 mai 2024, 08:43 / actualizat: 31 mai 2024, 13:29
„Odată pusă în funcțiune, pe lângă producția anuală de energie verde, aceasta duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu un prag de 300 de tone de CO2 pe an. Raportându-ne la o perioadă de cinci ani înseamnă o reducere totală a emisiilor de până la 5.000 tone de CO2. Centrala fotovoltaică flotantă de pe Lacul Grebla are ca obiectiv creșterea potențialului energiei regenerabile”, se arată în comunicat.
„Proiectul înseamnă un pas spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajării prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rand, marchează o premieră la nivel national. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajarii. Este un proiect pilot care credem ca își va dovedi eficiența și ne dorim să fie replicat”, Liviu Gavrila, chief generation officer Evryo.
În decembrie 2010, Grupul CEZ în Romania a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producţie de circa 70 GWh/an.
La rândul său, CEZ Vânzare a fost achiziționat de Premier Energy.