Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care vine din Vestul Europei și care începe să câștige teren și în judeţul Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 decembrie 2024, 17:30 / actualizat: 20 decembrie 2024, 21:20
Deși în trecut, mesele festive de sărbători erau dominate de preparate tradiționale din carne de porc sau de vită, astăzi tot mai mulți români aleg să înlocuiască aceste feluri de mâncare cu pește, icre și creveți. Care sunt cele mai căutate specii pentru mesele de Crăciun şi An Nou aflăm de la Nicolae Ciubotaru – administratorul unei pescării din Reşiţa:
„Cei mai căutaţi pești în timpul sărbătorilor sunt şalăul şi păstrăvul. Foarte mult se caută și crapul, dar şi somnul de Dunăre. Aş putea spune că, toate speciile se caută. În afară de pește, mai vindem separat şi icre, lapţi şi cap de somn pentru ciorbă.
Pe sortimente peştele se comercializează astfel: păstrăvul dacă este neeviscerat îl dau la 40. Dacă e curățat, atunci îl dau la 48.50 lei. Crapul e la 33, fitofagul la 19 lei, necurăţat, iar dacă îl curățăm, e mai scump. Știuca dacă o vor curățată este la 45, carasul îl dăm și cu 18, 19 sau 20, depinde de mărime şi plătica este la 20 de lei kilogramul„.
Nicolae Ciubotaru a mai subliniat că, doritorii pot achiziţiona peştele în orice cantitate doresc, pentru că acesta se tranşează şi fiecare poate cumpăra ceea ce şi cât doreşte.
Amintim că, pescăria situată în Piaţa Reşiţa Sud este deschisă de luni până vineri de la 8.00 la 17.00 şi sâmbătă de la 8.00 la 14.00, iar de sărbători programul poate fi prelungit în funcţie de solicitări.
Sursa foto: B365