Caraș-Severin: peste 70 de tineri majori proveniți din sistemul de protecție socială, susținuți de stat în 2024
În Caraș-Severin sunt la ora actuală 370 de asistenți maternali profesioniști, la care sunt ocrotiți în jur de 400 de copii sau la persoane sau familii simple, adică alte tipuri de familii decât de asistenți maternali. De obicei sunt membri ai familiei lărgite, vecini sau cunoștințe ale familiilor care au avut probleme și a căror copii au avut nevoie de protecție specială. Cele mai des întâlnite astfel de categorii sunt bunicii. Aici mai sunt încă aproape 200 de copii ocrotiți.
Articol editat de Cristina Corocan, 31 ianuarie 2024, 17:02
Asistentul maternal profesionist este o persoană care a făcut un curs de calificare pentru această profesie, are un atestat și primește un salariu. Copiii ce se află în ocrotire la asistenți maternali, dar și în familiile de plasament primesc alocația de plasament.
”Anul acesta indemnizația de plasament este de 1082 de lei și 1622 lei pentru copii încadrați în grad de handicap, indiferent de grad. Așadar o familie care ocrotește, atât ca asistent maternal, cât și ca familie simplă un copil aflat în plasament beneficiază lunar de această indemnizație. Aceasta pe lângă salariu, în cazul asistentului maternal, care este undeva în jur de 2200 de lei pe anul acesta, la care se mai adaugă niște sporuri: 15% dacă are al doilea copil, 25% dacă are un copil cu handicap și 15 % spor pentru încordare psihică, adică pentru nevoia suplimentară de atenție și de disponibilitate psihică pe care trebuie să o aibă.
După ce împlinesc 18 ani aceștia pot alege să rămână la asistenții maternali sau în familiile simple, și primesc în continuare aceste drepturi până când își termină școala, dar nu mai târziu de 26 de ani. De asemenea pot considera că sunt suficient de dezvoltați din punct de vedere psihic și cu suficiente deprinderi de viață independentă încât să solicite ieșirea din sistemul de protecție și să se angajeze sau continuă cu studiile superioare.
Pe aceștia statul îi sprijină cu o indemnizație, indemnizația pentru tineri. Oferă 2871 de lei tuturor tinerilor care aleg să părăsească sistemul de protecție și să și continue viața într-un sistem independent, condiția legală care este ca ei să solicite lucrul acesta după ce beneficiază de o consiliere, adică o atenționare din partea ocrotitorului legal de până atunci, asistent maternal sau asistent social, asupra ceea ce înseamnă o viață independent, care sunt avantajele sau dezavantajele. Aceștia primesc indemnizația dacă se angajează sau frecventează o instituție de învățământ superior. Această indemnizație pentru tineri se acordă de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială la solicitarea tânărului, însoțită de documentele doveditoare”, a spus Elena Solomonesc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.
În prezent Caraș – Severin există 72 de tineri în această situație din care 42 și-au găsit un loc de muncă și restul urmează cursurile unei facultăți.
sursa foto:Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse