Caraş-Severin: 6 sesizări electorale în ultimele 24 de ore
UPDATE ora 12.30:
Articol editat de Daiana Rosca, 1 decembrie 2024, 11:12 / actualizat: 1 decembrie 2024, 12:53
Inspectoratul Judeţean de Poliţie din Caraş-Severin anunţă că până în acest moment nu au fost înregistrate incidente deosebite în judeţ, în legătură cu derularea procesului electoral.
Au fost primite 6 sesizări de posibile incidente electorale, 4 nu s-au confirmat şi una este în curs de verificare. De asemenea, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale prin intermediul reţelelor de socializare.
Structurile MAI din Caraş-Severin continuă misiunile în sistem integrat pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanţă, imparţialitate, disponibilitate şi cu prioritatea interesului public.
În Caraş-Severin, prezenţa la urne până la ora 10.00 este de aproape 6 %. Cei mai harnici sunt locuitorii din Ciudanoviţa, Eftimie Murgu şi Brebu, iar la polul opus se situează cei din Şopotu Nou, Mehadica şi Brebu Nouă. La Reşiţa, unde se află cel mai mare număr de alegători din judeţ, au votat 5 % dintre ei.
Procesul de vot se desfăşoară în condiţii normale, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ, Alina Boeru. În ultimele 24 de ore, au fost primite patru sesizări de incidente electorale, două fiind în curs de verificare, iar celelalte nu s-au confirmat. Două reclamaţii au fost despre continuarea propagandei electorale, a adăugat Boeru.
„Pentru astăzi au fost dispuse măsuri ca procesul de votare să se desfășoare fără probleme din punct de vedere al ordinii publice, așa cum și pe timpul campaniei electorale a fost menținut un climat normal de legalitate și siguranță publică.
La nivelul județului Caraş-Severin sunt mobilizați peste 1.500 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și reprezentanți de la alte structuri ale ministerului, dintre care 447 asigură protecția secțiilor de votare.„
Poliţia reaminteşte o serie de contravenții și infracțiuni electorale:
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cetățeanul care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Nu intră în categoria bunurilor interzise, bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei.
De asemenea, potrivit Deciziei BEC nr. 23D din 19.09.2024, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.