Caraş-Severin: „Masă sănătoasă” pentru elevii din 32 de şcoli
Mai mult de 450.000 de copii din peste 1.200 de şcoli vor beneficia de un pachet alimentar sau de o masă caldă, în fiecare zi de cursuri.
Articol editat de Casandra Silitra, 3 martie 2024, 10:07
În Caraş-Severin, peste 5.000 de elevi din 32 de unităţi de învăţământ au fost incluşi în Programul Naţional „Masă sănătoasă”.
„Dacă pe programul „Masa caldă” aveam 11 unități, pe programul „Masă sănătoasă” acum, în județul Caraș-Severin, avem 5.372 de elevi care vor beneficia, din 32 de unități de învățământ cărăşene.
Așteptăm normele de organizare a licitațiilor. UAT-urile vor organiza licitații și se va asigura masă caldă prin firme de catering şi acolo unde nu se va putea, va fi înlocuit cu masa furnizată de către firmele de catering care vor câștiga licitațiile la nivel de primărie. Desigur că elevul beneficiază de masă caldă în situația în care este prezent la școală.
Unul dintre obiectivele acestui program este de a reduce absenteismul și de a încerca să diminuăm cât de mult posibil abandonul școlar. Acolo unde
am avut programul „Masa caldă” în derulare, frecvența a fost bună.
Lucrul cel mai bun a fost că s-a mers pe număr de beneficiari și așa s-a putut mări numărul de unități de învățământ pentru că dacă discutăm pe prima variantă, s-ar fi dublat numărul de unități de învățământ, iar noi, ca și județ, fiind un județ cu o arie mare dar, cu populație școlară mică, dacă am fi mers strict pe număr de unități de învățământ am fi avut de pierdut. Mergând pe număr de beneficiari, s-a reușit să avem 32 de unități de învățământ și să ocupăm toate cele 5.372 de locuri pe care Guvernul României le-a pus la dispoziție.
Noi sperăm ca cel târziu în cursul săptămânii viitoare să apară ghidurile de punere în aplicare. Imediat ce noi vom intra în posesia lor o să le înaintăm UAT-urilor pentru ca in cel mai scurt timp să se desfășoare licitațiile,” a declarat, pentru postul nostru de radio, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ion Moatăr.
În ce constă Programul Național „Masă sănătoasă”
Eelevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:
a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.
c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.
Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.
Tipul de suport alimentar şi modalitatea de distribuire se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie şi se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care îl supune aprobării consiliului local.
Suportul alimentar trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.”