Caransebeșul și Banatul de Munte, la loc de cinste în Cehia
Liderul liberalilor din Caraș-Severin, senatorul Ion Marcel Vela, împreună cu Nicolae Ciucă-președintele Senatului și al PNL, se află în aceste zile în Cehia. Delegația României a depus depus o coroană de flori la troița de la Dobroutov, în Republica Cehă, ridicată în cinstea militarilor români care și-au dat viața pentru eliberarea Cehoslovaciei în ultima parte a celui De-Al Doilea Război Mondial.
Articol editat de Valentina Adam, 23 octombrie 2023, 21:13
‘’Datoria noastră de suflet este să nu-i uităm niciodată pe eroii Armatei României care au căzut pe frontul de vest. Militarii noștri au eliberat Transilvania de Nord și au continuat să lupte în Ungaria, Austria și Cehoslovacia până la victoria finală. Dragostea lor față de patrie a fost demonstrată de sacrificiul lor, al celor care şi-au îndeplinit misiunile cu onoare şi devotament. Armata Română a luptat pe frontul de vest până pe 9 mai 1945, suferind pierderi totale de aproape 170.000 militari (morți, răniți și dispăruți). Glorie eternă militarilor români!”, a declarat cu acest prilej, președintele PNL și președintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă, după ce a adus omagiul poporului român la troița ridicată acum 9 ani, 7 iunie 2014, în memoria eroilor armatei române, cu doar două zile înainte de Ziua Armatei Române-25 octombrie!
Președintele PNL Caraș-Severin, Ion Marcel Vela este inițiatorul acestui monument ridicat în localitatea cehă Dobroutov din regiunea Vysočina.
Alcătuit dintr-o troiţă de stejar lucrată de meşteri maramureşeni şi o placă memorială din marmură, monumentul a fost realizat cu susţinerea financiară a Primăriei Caransebeş, prin Casa Municipală de Cultură „George Suru”. Implementarea proiectului în Republica Cehă a fost asigurată de Ambasada României în Republica Cehă şi de Primăria Dobroutov.
Monumentul realizat, inspirat din arta populară românească, este dedicat celor 66.000 de militari români care şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi în Cehoslovacia în luptele purtate în ultima parte a celui de-al Doilea Război Mondial (decembrie 1944 – mai 1945).
’’La 2 iunie 1945, militarii români au ridicat, la Dobroutov, o cruce de mesteacăn în memoria camarazilor căzuţi în luptele purtate în Cehoslovacia. Întrucât s-a degradat în timp, crucea iniţială a fost înlocuită în anii şaptezeci de către autorităţile locale cu o replică din fier. Noul monument a fost ridicat în luna mai 2014 în locul acestei replici.Veritabilă podoabă a artei tradiţionale româneşti, troiţa realizată de meşteri lemnari în Maramureş este menită să amintească cu demnitatea cuvenită jertfa supremă adusă de ostaşii români şi se constituie, totodată, într-un nou reper cultural românesc în Republica Cehă.’’subliniază liderul liberalilor cărășeni și primarul Caransebușului din anul 2014, senatorul Ion Marcel Vela.